ßßß
Składniki2 x 500 ml400 ml spirytusu500 ml wody100 ml syropu malinowego4 laski cynamonu4 goździki1 laska wanilii1 szklanka cukru4-5 torebek herbaty korzennej ( np. Śliwkowej z cynamonem Tekkane )Przygotowanie:Wodę zagotować z lasami ( wanilię przekroić wzdłuż na pół ) .Dodać herbatę, wyłączyć palnik i parzyć ją 10 minut. Wystudzić. Wyjąć przyprawy.Napar wymieszać z syropem i spirytusem.Rozlać do butelek. Do każdej włożyć po lasce cynamonu i połowę laski wanilii.Odstawić na minimum 2 tygodnie w chłodne miejsce, wstrząsając co kilka dni butelkami.Powiązane notki:Cukier waniliowy IIBlok czekoladowy z bakaliami – na prezentEkstrakt waniliowy – do ciast, deserów, kawy, kremówPostna Kapusta z grzybami i wędzoną Śliwką – ala bigosAdvocat, Ajerkoniak, likier jajeczny – najlepszy przepis