Wykonanie
7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×W końcu udało mi się zakupić dwie identycznie formy do ciast, w dobrej cenie (
powiem nawet , że w bardzo dobrej w TkMaxxie za dwie tortowniczki o średnicy 20 cm zapłaciłam 20 zł ! ), polowałam na takowe od dawna właśnie po to aby upiec dla Was ten sławny cukierniczy blat. Takie ciasto , rzekomo, było ulubionym deserem angielskiej królowej Wiktorii , stąd nazwa. Najbardziej popularną wersją jego podania jest przełożenie go
bitą śmietaną z
owocami i obsypanie go
cukrem pudrem. Jako, że mi nadarzyła się okazja – urodziny mojej mamy – upiekłam go i przygotowałam przepyszny tort.

po przekrojeniu

i w całościCo jest najważniejsze, takie ciasto idealnie sprawdzi się do mas
cukrowych - dodatek tłuszczu świetnie wpływa na strukturę ciasta,
daje mu efekt rozpływającego się w ustach. Spróbujcie go, a na pewno stanie się Waszym ulubionym.Składniki ( na 2 tortownice -4 blaty):225 g
mąki tortowej225 g
masła / lub
margaryny225 g
cukru4 duże
jaja2 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaaromat – 1 łyżeczka esencji waniliowej lub
olejku waniliowegoszczypta
soliPrzygotowanie:Piekarnik nastawiamy na 180-190 stopni, góra dół, bez termoobiegu.Dół foremek wykładamy papierem do pieczenia.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem aż stanie się puszyste, około 10-15 minut.Do
masła dodajemy po
jajku, miksując każdorazowo do połączenia masy.Na koniec przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i z
solą, w dwóch turach łącząc z
ciastem. Dodajemy też aromat.

Ciasto przelewamy do form i pieczemy od 25-30 minut, po 25 sprawdzamy patyczkiem jeśli jest suchy ciasto jest gotowe.

z góry

nadal przed pieczeniem

i po upieczeniu

Studzimy na kratce, poza piecem.Masa biszkoptowa jest bardzo lekka i puszysta, ładnie się łączy jeśli składniki mają podobną temperaturę, wyciągnijcie
masło i
jaja wcześniej ( z dobrej jakościowo
margaryny również wyjdzie Wam pyszne ciasto ), co więcej taki
biszkopt świetnie kroi się od razu po wystudzeniu,
biszkopt beztłuszczowy powinien odleżeć co najmniej kilka godzin, najlepiej noc.Smacznego!A już jutro przepis na tort ze zdjęciaAniaPowiązane notki:Ciasto
biszkoptowe „Pijak”Kremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąŚwiąteczne kruche korzenne ciasto
bananowo-
jabłkoweDyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez
jajek ( krok po kroku)