ßßß
po przekrojeniu
i w całościCo jest najważniejsze, takie ciasto idealnie sprawdzi się do mas cukrowych - dodatek tłuszczu świetnie wpływa na strukturę ciasta, daje mu efekt rozpływającego się w ustach. Spróbujcie go, a na pewno stanie się Waszym ulubionym.Składniki ( na 2 tortownice -4 blaty):225 g mąki tortowej225 g masła / lub margaryny225 g cukru4 duże jaja2 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat – 1 łyżeczka esencji waniliowej lub olejku waniliowegoszczypta soliPrzygotowanie:Piekarnik nastawiamy na 180-190 stopni, góra dół, bez termoobiegu.Dół foremek wykładamy papierem do pieczenia.Miękkie masło ucieramy z cukrem aż stanie się puszyste, około 10-15 minut.Do masła dodajemy po jajku, miksując każdorazowo do połączenia masy.Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i z solą, w dwóch turach łącząc z ciastem. Dodajemy też aromat.
Ciasto przelewamy do form i pieczemy od 25-30 minut, po 25 sprawdzamy patyczkiem jeśli jest suchy ciasto jest gotowe.
z góry
nadal przed pieczeniem
i po upieczeniu
Studzimy na kratce, poza piecem.Masa biszkoptowa jest bardzo lekka i puszysta, ładnie się łączy jeśli składniki mają podobną temperaturę, wyciągnijcie masło i jaja wcześniej ( z dobrej jakościowo margaryny również wyjdzie Wam pyszne ciasto ), co więcej taki biszkopt świetnie kroi się od razu po wystudzeniu, biszkopt beztłuszczowy powinien odleżeć co najmniej kilka godzin, najlepiej noc.Smacznego!A już jutro przepis na tort ze zdjęciaAniaPowiązane notki:Ciasto biszkoptowe „Pijak”Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąŚwiąteczne kruche korzenne ciasto bananowo-jabłkoweDyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)