ßßß Cookit - przepis na Biszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas cukrowych i tortów

Biszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas cukrowych i tortów

Wykonanie

7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×
W końcu udało mi się zakupić dwie identycznie formy do ciast, w dobrej cenie ( powiem nawet , że w bardzo dobrej w TkMaxxie za dwie tortowniczki o średnicy 20 cm zapłaciłam 20 zł ! ), polowałam na takowe od dawna właśnie po to aby upiec dla Was ten sławny cukierniczy blat. Takie ciasto , rzekomo, było ulubionym deserem angielskiej królowej Wiktorii , stąd nazwa. Najbardziej popularną wersją jego podania jest przełożenie go bitą śmietaną z owocami i obsypanie go cukrem pudrem. Jako, że mi nadarzyła się okazja – urodziny mojej mamy – upiekłam go i przygotowałam przepyszny tort.
po przekrojeniu
i w całości
Co jest najważniejsze, takie ciasto idealnie sprawdzi się do mas cukrowych - dodatek tłuszczu świetnie wpływa na strukturę ciasta, daje mu efekt rozpływającego się w ustach. Spróbujcie go, a na pewno stanie się Waszym ulubionym.
Składniki ( na 2 tortownice -4 blaty):
225 g mąki tortowej
225 g masła / lub margaryny
225 g cukru
4 duże jaja
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat – 1 łyżeczka esencji waniliowej lub olejku waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180-190 stopni, góra dół, bez termoobiegu.
Dół foremek wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem aż stanie się puszyste, około 10-15 minut.
Do masła dodajemy po jajku, miksując każdorazowo do połączenia masy.
Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i z solą, w dwóch turach łącząc z ciastem. Dodajemy też aromat.
Ciasto przelewamy do form i pieczemy od 25-30 minut, po 25 sprawdzamy patyczkiem jeśli jest suchy ciasto jest gotowe.
z góry
nadal przed pieczeniem
i po upieczeniu
Studzimy na kratce, poza piecem.
Masa biszkoptowa jest bardzo lekka i puszysta, ładnie się łączy jeśli składniki mają podobną temperaturę, wyciągnijcie masło i jaja wcześniej ( z dobrej jakościowo margaryny również wyjdzie Wam pyszne ciasto ), co więcej taki biszkopt świetnie kroi się od razu po wystudzeniu, biszkopt beztłuszczowy powinien odleżeć co najmniej kilka godzin, najlepiej noc.
Smacznego!
A już jutro przepis na tort ze zdjęcia
Ania
Powiązane notki:
Ciasto biszkoptowe „Pijak”
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Świąteczne kruche korzenne ciasto bananowo-jabłkowe
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/02/24/biszkopt-krolowej-wiktorii-ciasto-do-mas-cukrowych-i-tortow