Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Właśnie, mało kto o nich pamięta, a jednak ciasto również musi znaleźć się w koszyczku, w formie małej , słodkiej babeczki będzie się pięknie prezentować a i na pewno zasmakuje. U nas zawsze tak było , że najmłodszy członek rodziny wcianał ten smakołyk. Pamiętam jak byłam to ja. Teraz czasy się zmieniły sama piekę dla rodziny , a babeczka ? No zrobiłam w sporej ilości, obdaruję najbliższych a i jeszcze do przekąszenia zostanie. A czy wspomniałam , że przygotowuje je się bardzo szybko ?

Składniki:3 średnie
jajka ( 2 duże klasy O )1/2 szklanki
mąki pszennej 1850 razowej ( przy tortowej bardziej wyrosną )1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 1/2 op. ( 60 g )
kisielu truskawkowego lub
malinowego1/2 szklanki drobnego
cukru70 g
margaryny1 op.
cukru waniliowegoszczypta
soliPrzygotowanie:Piec nastawić na 180 stopni,bez termoobiegu.Stopić
margarynę.
Jajka ubić z
cukrami na puszek.Dodawać, ubijając,
mąkę wymieszaną z
kisielem,
solą i proszkiem.Wlać ciepłą
margarynę.Wypełnić formę z papilotkami ( d=5 cm ) , piec od 15-20 minut, do suchego patyczka.Zimne udekorować lukrem królewskim i
czekoladą jak u mnie :link do obu klik .Smacznego!Dzięki kisielowi mają ciekawy kolor i smak, możecie go zastąpić
waniliowym budyniem – babeczki będą jaśniutkie i
waniliowe.Jeśli użyjecie
mąki tortowej bardziej wyrosną. Możecie je udekorować czym chcecie. Nawet
czekolada np. biała stopiona z kilkoma łyżkami mleka/kremówki będzie idealna, posypcie je
cukrową posypką i gotowePowiązane notki:Kremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik
waniliowy z polewą na WielkanocMini mazurki lukrowaneMuffinki
razowe z
wiśnią – dietetyczny tłusty czwartek w 15 minut!Jabłecznik z
migdałami z Zakopanego