ßßß
Składniki:3 średnie jajka ( 2 duże klasy O )1/2 szklanki mąki pszennej 1850 razowej ( przy tortowej bardziej wyrosną )1 łyżeczka proszku do pieczenia1 1/2 op. ( 60 g ) kisielu truskawkowego lub malinowego1/2 szklanki drobnego cukru70 g margaryny1 op. cukru waniliowegoszczypta soliPrzygotowanie:Piec nastawić na 180 stopni,bez termoobiegu.Stopić margarynę.Jajka ubić z cukrami na puszek.Dodawać, ubijając, mąkę wymieszaną z kisielem,solą i proszkiem.Wlać ciepłą margarynę.Wypełnić formę z papilotkami ( d=5 cm ) , piec od 15-20 minut, do suchego patyczka.Zimne udekorować lukrem królewskim i czekoladą jak u mnie :link do obu klik .Smacznego!Dzięki kisielowi mają ciekawy kolor i smak, możecie go zastąpić waniliowym budyniem – babeczki będą jaśniutkie i waniliowe.Jeśli użyjecie mąki tortowej bardziej wyrosną. Możecie je udekorować czym chcecie. Nawet czekolada np. biała stopiona z kilkoma łyżkami mleka/kremówki będzie idealna, posypcie je cukrową posypką i gotowePowiązane notki:Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik waniliowy z polewą na WielkanocMini mazurki lukrowaneMuffinki razowe z wiśnią – dietetyczny tłusty czwartek w 15 minut!Jabłecznik z migdałami z Zakopanego