ßßß
Składniki:1 dojrzałe, miękkie avocado ( lub dwa mniejsze np. odmiany hass)2 ząbki czosnku2 łyżki oliwysok z 1/2 cytryny (3-4 łyżki )sól, pieprz4 łyżki ziaren słonecznikasos sojowy i oliwa do podania
Przygotowanie:Słonecznik uprażyć na złoto na suchej patelni.Avocado przekroić na pół, wzdłuż, zatrzymując się na pestce. Połowy rozdzielić, w pestkę wbić nóż, usunać ją.Wydrążyć miąższ ze skórki łyżeczką. Przełożyć do blendera.Dodać obrany czosnek, sok z cytryny, oliwę, odrobinę sosu sojowego (bez sosu będzie bardziej tradycyjne) i 3 łyżki słonecznika.Zmiksować na gładką masę.Podawać ze słonecznikiem, odrobiną oliwy, paluszkami grissini i słonecznikiem.Dojrzałe avocado jest miękkie, co czuć od razu po dotknięciu owocu.Powiązane notki:Guacamole z orzechami ziemnymi i tortilląSzybkie żytnie bułeczki ( lub chleb ) pełnoziarniste ze słonecznikiem i serek waniliowyChleb pomidorowy ze słonecznikiemRazowe Racuchy ze słonecznikiem ( dietetyczne)Krucha Polędwica w pikantnej marynacie, z sosami BBQ , koktajlowym i sałatą