ßßß Cookit - przepis na Rozgrzewający Dżem z Cukinii – z imbirem

Rozgrzewający Dżem z Cukinii – z imbirem

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Cukinia to moje ulubione letnie warzywo. Po dżemie z żurawiną wymyśliłam jej połączenie z imbirem i cytryną. Bardzo smakował mojej sąsiadce Pani Krysi. Nie polecam używania imbiru w proszku – nie osiągniecie zamierzanego efektu. Korzeń dostępny jest teraz praktycznie w każdym markecie więc nie będzie problemu z jego zakupem. Spróbujcie – efekt Was zaskoczy. Jeśli macie chęć ilość cukru możecie zwiększyć, w tej proporcji jest słodki ale możecie go dosłodzić jeszcze bardziej.
Składniki:
2,5 kg żółtej cukinii
250 g cukru
2 op. cytrynowej galaretki
5 cm korzeń imbiru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Cukinię obieramy, myjemy i kroimy na kawałki w kostkę, pozbywając się gąbczastego środka.
Wrzucamy ją do garnka z 1/2 szklanki wody i dusimy mieszając aż puści sok i zmięknie.
Z garnka odlewamy 1 1/2 szklanki soku.
Cukinię zasypujemy cukrem.
Imbir obieramy. Ścieramy na małych oczkach tarki. Dodajemy do warzyw razem ze skórką i przyprawami.
Mieszamy i wsypujemy galaretki.
Gotujemy 10 minut i przelewamy do wyparzonych czystych słoików.
Dziś niedziela
mój rosół właśnie się ugotował, a ja myślę nad drugim daniem. Wczoraj zrobiłam kilkanaście słoików korniszonów i sałatki szwedzkiej. Już niebawem będą przepisy i dla Was!
Powiązane notki:
Dżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)
Konfitura (dżem ) z rabarbaru z różą ( rabarbarowo – różana )
Czekośliwka dżem śliwkowy z kakao
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/25/rozgrzewajacy-dzem-z-cukinii-z-imbirem