Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Cukinia to moje ulubione letnie warzywo. Po
dżemie z
żurawiną wymyśliłam jej połączenie z
imbirem i
cytryną. Bardzo smakował mojej sąsiadce Pani Krysi. Nie polecam używania
imbiru w proszku – nie osiągniecie zamierzanego efektu. Korzeń dostępny jest teraz praktycznie w każdym markecie więc nie będzie problemu z jego zakupem. Spróbujcie – efekt Was zaskoczy. Jeśli macie chęć ilość
cukru możecie zwiększyć, w tej proporcji jest słodki ale możecie go dosłodzić jeszcze bardziej.

Składniki:2,5 kg żółtej
cukinii250 g
cukru2 op.
cytrynowej galaretki5 cm korzeń
imbiru2 łyżeczki kwasku
cytrynowegoskórka z 1
cytryny1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
kurkumyPrzygotowanie:
Cukinię obieramy, myjemy i kroimy na kawałki w kostkę, pozbywając się gąbczastego środka.Wrzucamy ją do garnka z 1/2 szklanki
wody i dusimy mieszając aż puści sok i zmięknie.Z garnka odlewamy 1 1/2 szklanki soku.
Cukinię zasypujemy
cukrem.
Imbir obieramy. Ścieramy na małych oczkach tarki. Dodajemy do warzyw razem ze skórką i
przyprawami.Mieszamy i wsypujemy
galaretki.Gotujemy 10 minut i przelewamy do wyparzonych czystych słoików.Dziś niedzielamój rosół właśnie się ugotował, a ja myślę nad drugim daniem. Wczoraj zrobiłam kilkanaście słoików
korniszonów i sałatki szwedzkiej. Już niebawem będą przepisy i dla Was!Powiązane notki:
Dżem i
syrop z
Truskawek i
Rabarbaru (
truskawkowo-
rabarbarowy)
Konfitura (
dżem ) z
rabarbaru z różą (
rabarbarowo – różana )Czekośliwka
dżem śliwkowy z
kakao