ßßß
Składniki:2,5 (ok. 360 g ) szklanki mąki wrocławskiej1 szklanka cukru50 g drożdży125 g masła1/2 szklanki mleka1/2 szklanki śmietany kremówkilaska wanilii *4 żółtka100 g rodzynek* lub wanilia w dowolnej formiePrzygotowanie:Mleko ze śmietanką podgrzać.Rodzynki zalać wrzątkiem.W 1/2 ilości mieszanki rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut ( należy patrzyć na zaczyn aby stał się kremowy i nie spienił się).W tym czasie rozpuścić masło z resztą cukru, dodać ziarna wanilii ( laskę można wykorzystać do cukru waniliowego ).Z mąki odsypać 2-3 łyżki.Resztę przesiać, dodać do niej zaczyn, wymieszać, wbić żółtka, wlać resztę mleka i ponownie wymieszać. Rozpocząć wyrabianie , polewając ciasto masłem.Wsypać osączone rodzynki. Posypać je 2-3 łyżkami mąkiWyrabiać ciasto, powinno być lepkie.Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.Ciasto przelać do natłuszczonej formy z kominkiem.Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Piec w 180 stopniach 35 – 40 minut.Gotową babę wystudzić, polukrować i ozdobić bakaliami.Powiązane notki:Wielkanocna Babka Baba Kakaowa z czekoladą i lukremMaślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkamiNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z rodzynkamiKeks złocisty – fruit cake – z orzechami, morelami, figami, daktylami i rodzynkamiSzybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernik