Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Baby i Mazury zdobią świąteczne stoły, u nas nie mogłoby być inaczej, szczególnie jeśli ja uwielbiam piec.
Maślana baba drożdżowa z dużą ilością
rodzynek jest dość klasyczna , bez żadnych udziwnień, jedyne co ją różni to to, że jest słodsza , bez kruszonki i z dużą ilością
rodzynek. Bardzo ładnie rośnie. Zróbcie ją dla miłośników drożdżówek nie tylko na Wielkanoc.

Składniki:2,5 (ok. 360 g ) szklanki
mąki wrocławskiej1 szklanka
cukru50 g
drożdży125 g
masła1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
śmietany kremówkilaska wanilii *4
żółtka100 g
rodzynek* lub
wanilia w dowolnej formiePrzygotowanie:
Mleko ze
śmietanką podgrzać.
Rodzynki zalać wrzątkiem.W 1/2 ilości mieszanki rozpuścić
drożdże, dodać 2 łyżki
cukru i 2 łyżki
mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut ( należy patrzyć na zaczyn aby stał się kremowy i nie spienił się).W tym czasie rozpuścić
masło z resztą
cukru, dodać ziarna
wanilii ( laskę można wykorzystać do
cukru waniliowego ).Z
mąki odsypać 2-3 łyżki.Resztę przesiać, dodać do niej zaczyn, wymieszać, wbić
żółtka, wlać resztę
mleka i ponownie wymieszać. Rozpocząć wyrabianie , polewając ciasto
masłem.Wsypać osączone
rodzynki. Posypać je 2-3 łyżkami
mąkiWyrabiać ciasto, powinno być lepkie.Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.Ciasto przelać do natłuszczonej formy z kominkiem.Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Piec w 180 stopniach 35 – 40 minut.Gotową babę wystudzić, polukrować i ozdobić
bakaliami.Powiązane notki:Wielkanocna Babka Baba
Kakaowa z
czekoladą i lukremMaślane
ciasto drożdżowe z
serem i
rodzynkamiNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z
rodzynkamiKeks złocisty – fruit
cake – z
orzechami,
morelami,
figami,
daktylami i
rodzynkamiSzybkie Bułeczki na proszku
razowe z melasą i
rodzynkami – jak piernik