ßßß Cookit - przepis na Baba ( babka) drożdżowa z rodzynkami

Baba ( babka) drożdżowa z rodzynkami

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Baby i Mazury zdobią świąteczne stoły, u nas nie mogłoby być inaczej, szczególnie jeśli ja uwielbiam piec. Maślana baba drożdżowa z dużą ilością rodzynek jest dość klasyczna , bez żadnych udziwnień, jedyne co ją różni to to, że jest słodsza , bez kruszonki i z dużą ilością rodzynek. Bardzo ładnie rośnie. Zróbcie ją dla miłośników drożdżówek nie tylko na Wielkanoc.
Składniki:
2,5 (ok. 360 g ) szklanki mąki wrocławskiej
1 szklanka cukru
50 g drożdży
125 g masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany kremówki
laska wanilii *
4 żółtka
100 g rodzynek
* lub wanilia w dowolnej formie
Przygotowanie:
Mleko ze śmietanką podgrzać.
Rodzynki zalać wrzątkiem.
W 1/2 ilości mieszanki rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut ( należy patrzyć na zaczyn aby stał się kremowy i nie spienił się).
W tym czasie rozpuścić masło z resztą cukru, dodać ziarna wanilii ( laskę można wykorzystać do cukru waniliowego ).
Z mąki odsypać 2-3 łyżki.
Resztę przesiać, dodać do niej zaczyn, wymieszać, wbić żółtka, wlać resztę mleka i ponownie wymieszać. Rozpocząć wyrabianie , polewając ciasto masłem.
Wsypać osączone rodzynki. Posypać je 2-3 łyżkami mąki
Wyrabiać ciasto, powinno być lepkie.
Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto przelać do natłuszczonej formy z kominkiem.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach 35 – 40 minut.
Gotową babę wystudzić, polukrować i ozdobić bakaliami.
Powiązane notki:
Wielkanocna Babka Baba Kakaowa z czekoladą i lukrem
Maślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami
Najlepszy i najszybszy przepis na Sernik z rodzynkami
Keks złocisty – fruit cake – z orzechami, morelami, figami, daktylami i rodzynkami
Szybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernik
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/04/23/baba-babka-drozdzowa-z-rodzynkami