ßßß
Przepis znaleziony u Majany (zamiast czekolady dodałam bakalie, z podanych składników wyszło 9 bułek).Składniki:300 g mleka15 g świeżych drożdży60 g roztopionego masła130 g cukru500 g mąkiDuża garść kawałków czekolady (daktyle, morele, rodzynki, suszone śliwki)Kilka kropek ekstraktu waniliowegoŻółtko do posmarowania + odrobina mlekaZ podanych składników (oprócz bakalii/czekolady) wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Odgazowujemy, dodajemy pokrojone bakalie/czekoladę, energicznie wyrabiamy raz jeszcze i dzielimy na części, z każdej formujemy podłużne bułki.Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, nacinamy i pieczemy 20-25 min w 180 st.C.Smacznego!