Wykonanie
Pyszne
drożdżowe racuszki z
rodzynkami Marsyl .35 dkg
mąki3 dkg
drożdży2 łyżki
cukru2 łyżki
masła2
jajka3/4 szkl.
mlekagarść
rodzynekDo
maki wkruszyć
drożdże, dodać
cukier, rozpuszczone
masło, letnie
mleko,
sól,
jajka i
rodzynki.Zarobić jednolite, pulchne ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Łyżką nabierać ciasto i smażyć w głębokim
oleju na złotobrązowy kolor.Osączyc na ręczniku papierowym.Posypać
cukrem pudrem.
Rodzynki to suszone
winogrona.
Rodzynki są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji
cukrów.Jeżeli są przechowywane przez długi czas,
cukier krystalizuje wewnątrz
owocu. Zgryzienie
owocu daje wrażenie że jest on ziarnisty, ale nie zmienia to jego użyteczności. Aby zdekrystalizować
rodzynki można je zanurzyć w płynie (
alkoholu,
soku owocowym lub wrzącej wodzie) na krótki czas aby rozpuścić
cukier.Zastosowanie:Dodawane są do ciast, np.: serników, babek, makowców oraz wykorzystywane jako składnik farszów, sałatek na słodko np. z
kurczaka oraz do dekoracji
lodów, deserów, kremów i surowiec do przyrządzania win deserowych