Wykonanie
Składniki:- 1 puszka
pomidorów krojonych- 1 puszka
mleka kokosowego- 1
cebula- 3-4 plastry
ananasa- 1 szklanka
zielonej soczewicy- 1/2 szklanki
soku ananasowego z puszki- 1 łyżka
oleju- 1 płaska łyżeczka
curry- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki- szczypta
chili-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1. W garnku na
oleju podsmażamy drobno posiekaną
cebulę, następnie dodajemy
pomidory,
mleczko kokosowe i gotujemy ok. 5 min.2. Po tym czasie zupę miksujemy na gładki krem, ponownie wstawiamy na palnik, wsypujemy
soczewicę, wlewamy
sok z ananasa, doprawiamy
solą,
pieprzem,
chili,
słodką papryką i
curry. Według uznania wlewamy 1-2 szklanki
wody i gotujemy ok. 20 min., aż
soczewica zmięknie.3. Na końcu dodajemy pokrojonego w kostkę
ananasa, doprawiamy jeszcze do smaku, tak by zupa uzyskała słodko-pikantny smak.Inspiracja:mojkulinarnypamietnik