Wykonanie
Przepis ten od wielu lat gości w moim zeszycie z przepisami, już nawet nie pamiętam skąd go mam :) Po naprawdę długim czasie wróciłam do niego i teraz już wiem, że
będę tego
kurczaka przyrządzała zdecydowanie częściej.podwójna
pierś kurczaka2 średnie
marchewki2 duże
cebulepuszka
ananasów w plastrach (ja miałam 565 g, 350 g po odcedzeniu)200 g
papryki marynowanejłyżeczka
currychilli lub harissa4 czubate łyżeczki
koncentratu pomidorowegopół łyżeczki
oreganołyżeczka
papryki słodkiej4 łyżki
olejusól,
pieprzNa
olej wrzuciłam
marchewki pokrojone w cienkie plasterki. Po chwili dodałam
cebule pokrojone w piórka,
paprykę słodką,
oregano,
curry i harissę. Harissy (
chilli) dodajemy tyle, aby według indywidualnych upodobań danie było ostre - każdy ma inny próg wytrzymałości :) Podsmażyłam przez około 3 minuty. Po tym czasie dolałam
sok z ananasów i dusiłam pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie dodałam
pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę, wymieszałam i dusiłam 8-10 minut, aż
kurczak był gotowy. Po tym czasie dodałam
paprykę marynowaną pokrojoną w kosteczkę,
koncentrat pomidorowy,
sól i
pieprz do smaku. Trzymałam na ogniu chwilkę, aby smaki się połączyły. Na koniec dodałam
ananasa pokrojonego w kawałeczki.Podałam z
ryżem.