Wykonanie

Jeśli lubicie
mleko w proszku to ten torcik na pewno trafi w Wasz gust.Warstwy wilgotnego ciasta przełożone są kremem
mlecznym a całość przełamuje kwaśny posmak
powideł śliwkowych. Ciasto nie jest przesłodzone ale jeśli
mleko w proszku to nie Wasz smak, to nie próbujcie go piec. Ten smak tutaj dominuje więc trzeba go naprawdę lubić. My uwielbiamy wszystko z dodatkiem
mleka w proszku więc nam bardzo smakował:)*Jako bazę
tortu wykorzystałam przepis na ciasto
mleczne ze starego wycinka z Poradnika Domowego jeszcze z lat 90-tych.*tortownica 21 cm:Składniki: na ciasto:250 g
masła1 szklanka
cukru1 i 1/2 szklanki
mleka4 szklanki
mąkiłyżeczka
sodyłyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao2 łyżki
powideł śliwkowych3
jajka na krem:1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru2 szklanki
mleka w proszku pełnego (odtłuszczone granulowane się nie nadaje)kostka
masła na polewę:1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakao2 łyżki wrzątku2 łyżki kory
mlecznej (możecie ją kupić w sklepie Słodki Świat tutaj: (klik)dodatkowo:300 g
powideł śliwkowych (lub innego kwaśnego
dżemu)1/2 szklanki posłodzonej
kawyPrzygotować ciasto:
masło,
mleko,
cukier i
kakao zagotować i wystudzić. Do zimnej masy wmiksować
żółtka a następnie
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sodą.
Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. przełożyć je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić. Zimne ciasto przekroić na trzy blaty, jeśli urośnie z "górką" to należy ją ściąć do równa (ja te okrawki wykorzystałam do zrobienia bajaderki).Przygotować krem:
mleko i
cukier zagotować, wystudzić. Miękkie
masło utrzeć na puch, ucierając dodawać na zmianę po trochę
mleka w proszku i wystudzonego
mleka z
cukrem. Na paterze umieścić dolny blat ciasta. nasączyć go
kawa i posmarować połową powideł. Wyłożyć połowę kremu i przykryć
ciastem. Tak jak poprzednio ciasto naponczować, posmarować powidłami i wyłożyć resztę kremu
mlecznego. Przykryć ostatnim blatem ciasta.
Masło,
kakao i
cukier puder zagotować. Dodać wrzątek i mieszać aż polewa zgęstnieje. kiedy trochę przestygnie polać torcik i posypać kora z
czekolady. Wstawić do lodówki, żeby masa zastygła. Najlepiej smakuje po lekkim ogrzaniu, radę wyjąć z lodówki na kwadrans przed podaniem.