Wykonanie

Zima w końcu zawitała. Nie wiem na jak długo, ale w takie dni, kiedy wracam po długim spacerze do domu, mam ochotę jedynie na coś rozgrzewającego i szybkiego wykonaniu. Zazwyczaj kończy się na kremie :) Koszyk z
owocami wypełniony jest
gruszkami, więc już wiem, że z pewnością je wykorzystam. Niedawno słyszałam o zupie
pietruszkowo-gruszkowej, więc postanowiłam zaryzykować i trochę pomieszać. I wiecie co? Wyszło pysznie i rozgrzewająco, tak jak chciałam. Macie ochotę? Nic trudnego, uwierzcie mi :)Składniki:500ml
bulionu warzywnego300g
korzenia pietruszki2 średnie
gruszki1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka skórki otartej z
cytrynyjogurt greckipieprz czarny i
sólgałka muszkatołowaPrzygotowanie:Gotujemy
bulion warzywny (u mnie na bazie
marchewki,
selera,
pietruszki,
ziela angielskiego i
liścia laurowego).
Korzeń pietruszki oraz
gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Do wrzącego
bulionu wrzucamy
pietruszkę i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy
gruszkę i gotujemy kolejne 5 minut. Pozostawiamy całość na małym ogniu i dodajemy
przyprawy. Zestawiając garnek z ognia możemy zabrać się za miksowanie.Całość możemy zaprawić łyżką
jogurtu greckiego, co nada zupie przyjemnego posmaku.Swój krem podałam z plasterkami
gruszki, ale świetnym dodatkiem byłby
ser pleśniowy,
jogurt lub
orzechy- decyzja należy do Was.Smacznego :)
