ßßß Cookit - przepis na Krem z gruszki i pietruszki

Krem z gruszki i pietruszki

nazwa

Wykonanie

Zima w końcu zawitała. Nie wiem na jak długo, ale w takie dni, kiedy wracam po długim spacerze do domu, mam ochotę jedynie na coś rozgrzewającego i szybkiego wykonaniu. Zazwyczaj kończy się na kremie :) Koszyk z owocami wypełniony jest gruszkami, więc już wiem, że z pewnością je wykorzystam. Niedawno słyszałam o zupie pietruszkowo-gruszkowej, więc postanowiłam zaryzykować i trochę pomieszać. I wiecie co? Wyszło pysznie i rozgrzewająco, tak jak chciałam. Macie ochotę? Nic trudnego, uwierzcie mi :)
Składniki:
500ml bulionu warzywnego
300g korzenia pietruszki
2 średnie gruszki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
jogurt grecki
pieprz czarny i sól
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Gotujemy bulion warzywny (u mnie na bazie marchewki, selera, pietruszki, ziela angielskiego i liścia laurowego).
Korzeń pietruszki oraz gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Do wrzącego bulionu wrzucamy pietruszkę i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy gruszkę i gotujemy kolejne 5 minut. Pozostawiamy całość na małym ogniu i dodajemy przyprawy. Zestawiając garnek z ognia możemy zabrać się za miksowanie.Całość możemy zaprawić łyżką jogurtu greckiego, co nada zupie przyjemnego posmaku.
Swój krem podałam z plasterkami gruszki, ale świetnym dodatkiem byłby ser pleśniowy, jogurt lub orzechy- decyzja należy do Was.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2016/01/krem-z-gruszki-i-pietruszki.html