Wykonanie
Przygotowanie zimnego ciasta przypominającego
arbuza nie wymaga wielkiego wysiłku,myślę że główną zmorą jest czas w jaki przygotowujemy ten pyszny deser.Ciasto smakuje świetnie,cieszy oczy a dzieci są nim zachwycone.Polecam mój skromny pomysł na ciasto z
galaretkami truskawkowymi.
SKŁADNIKI : na
biszkopt4
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniazielony barwnik,ja użyłam małej tubki
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając dodajemy
cukier,
żółtka i barwnik,dokładnie mieszamy.Następnie wsypujemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy składniki.Pieczemy
biszkopt jak na roladę,rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 *C.Upieczonym
ciastem wykładamy miskę,(która posłuży za formę) w niektórych miejscach ciasto nacinamy tak aby ładnie pokryło naszą formę.Brzegi ciasta odcinamy.
GALARETKI :1
serek waniliowy 400 g1 łyżka
żelatyny ,rozpuszczona w 1/4 szklance ciepłej
wody4
galaretki truskawkowe Winiary4 kostki
czekolady deserowej,drobno pokrojonejzielony
lukier do dekoracji wierzchu ciasta(można użyć gotowego lub przygotować samodzielnie)PRZYGOTOWANIE :
Serek mieszamy z dobrze rozpuszczoną
żelatyną,odkładamy na 5-10 minut do lodówki,następnie lekko zgęstniałym smarujemy
biszkopt w misce po same brzegi.Odkładamy nasze ciasto do lodówki.
Galaretki przygotowujemy wg.przepisu na opakowaniu.Kiedy zaczną lekko tężeć wsypujemy pokrojoną
czekoladę,mieszamy i wylewamy do środka naszego ciasta.Deser odkładamy do lodówki na kilka godzin.Ciasto przekładamy do góry dnem na talerz,dekorujemy zielonym lukrem lub posypujemy
cukrem pudrem.Ciasto podajemy schłodzone.Smacznego.