Wykonanie
Przepiórcze, oszukane udka to nic innego jak pieczone pierogi z
mięsem. Dodatek paluszka sprawia że pierożki wyglądają jak małe udka. Są one rewelacyjną przekąską do barszczu, idealne na przyjęcia, imprezy itp.

Składniki na ciasto:300 ml
kefiru1
jajko1 płaska łyżeczka
sodki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia4 szklanki
mąki pszennejsól do smakuZ podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto jak na pierogi. Gdyby się kleiło do rąk dosypujemy
mąki.Farsz :300 g
mięsa mielonego1
cebulasól,
pieprz do smaku1/2 łyżeczki
majeranku1 ząbek
czosnku1
jajko1 łyżka
bułki tartejDodatkowo :1 paczka paluszków
olej do smażenia2
jajkabułka tartaPrzygotowanie :
Mięso mieszamy z
przyprawami, drobno pokrojoną
cebulą,
czosnkiem,
jajkiem i
bułka tartą.Ciasto rozwałkowujemy na oprószoną
mąką stolnicy. Wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki lub kubka.Na środku każdego kółka kładziemy paluszek i łyżeczkę farszu
mięsnego.Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka.Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i
bułce tartej.W wysokiej patelni rozgrzewamy
olej i smażymy udka, na małym ogniu z dwóch stron aż ładnie się zarumienią.Udka podajemy do barszczu lub jako przekąskę z ulubionymi sosami.

