ßßß Cookit - przepis na Mus rabarbarowy

Mus rabarbarowy

nazwa

Wykonanie

Ostatni wpis z Niemczech. Następny ukaże się już po przeprowadzce do Anglii. Przyjemne uczucie. Bardzo. Zwłaszcza, kiedy miałam okazję przeczytać tyle ciepłych słów na fanpage Relish Meals, kiedy podekscytowana wspomniałam o dwóch ustnych maturach zdanych na 100%. Dziękuję każdemu z osobna. Zapraszam też do odwiedzania strony internetowej mojego bloga na facebooku - w najbliższym czasie to on może stanowić źródło mojej blogowej komunikacji.
Przechodząc do tematu głównego, ostatnio naszła mnie ochota na racuchy . Łącząc to z sezonem na rabarbar i obecnością pierwszych prawdziwie naturalnych truskawek, stworzyłam takie oto danie. To całkiem zdrowa i smaczna propozycja na wyjątkowo leniwe śniadanie lub słodki obiad.
Sam rabarbar przekonał mnie do siebie dopiero dwa lata temu, kiedy to po raz pierwszy zrobiłam dżem truskawkowo-rabarbarowy. To połączenie do dziś jest jednym z moich ulubionych. Niekoniecznie tylko w formie dżemu, ale także słodkiego musu, który nada się zarówno do placków, jak i owsianki, kaszy oraz słodkich puddingów czy też jogurtowych deserów - na przykład tego . Z lekką nutą wanilii, cytryną, osłodzony Zapraszam na przepisy.
Racuchy pełnoziarniste
/1 porcja/
- 40g mąki żytniej
- 30g mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 małe jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łodyga rabarbaru (100g)
- 50g truskawek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka syropu klonowego*
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 laski wanilii**
Racuchy:
Drożdże wymieszać z cukrem trzcinowym. Dodać 1/3 odlanego wcześniej, podgrzanego mleka oraz łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Resztę mleka zmiksować z jajkiem, dodać rozczyn drożdżowy, a także porcjami dosypywać mąkę, nie przerywając miksowania. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, odstawić ciasto przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotować mus rabarbarowy*. Po upływie danego czasu patelnię o nieprzywierającej powłoce lekko smarujemy olejem i włączamy gaz. Kiedy patelnia będzie nagrzana, łyżką nakładamy placki i smażymy na średnim ogniu z obydwu stron do zarumienienia. Podajemy z musem rabarbarowym.
Mus rabarbarowy:
Rabarbar i truskawki dokładnie umyć. Rabarbar pozbawić skórki, truskawki szypułek, pokroić na kawałeczki. Do garnka wrzucić rabarbar, truskawki, wodę, ziarna z laski wanilii i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu do rozpadnięcia się owoców. Pod koniec gotowania dodać syrop klonowy i wymieszać. Aby uzyskać gładką konsystencję, przestudzony mus miksujemy w blenderze. Można jednak ominąć miksowanie i podawać go od razu po ugotowaniu.
*można zastąpić dowolną substancją słodzącą
**można zastąpić cukrem waniliowym, olejkiem waniliowym lub też ekstraktem z wanilii
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/05/penoziarniste-racuchy-i-mus-rabarbarowo.html