Wykonanie


Ostatni wpis z Niemczech. Następny ukaże się już po przeprowadzce do Anglii. Przyjemne uczucie. Bardzo. Zwłaszcza, kiedy miałam okazję przeczytać tyle ciepłych słów na fanpage Relish Meals, kiedy podekscytowana wspomniałam o dwóch ustnych maturach zdanych na 100%. Dziękuję każdemu z osobna. Zapraszam też do odwiedzania strony internetowej mojego bloga na facebooku - w najbliższym czasie to on może stanowić źródło mojej blogowej komunikacji.Przechodząc do tematu głównego, ostatnio naszła mnie ochota na racuchy . Łącząc to z sezonem na
rabarbar i obecnością pierwszych prawdziwie naturalnych
truskawek, stworzyłam takie oto danie. To całkiem zdrowa i smaczna propozycja na wyjątkowo leniwe śniadanie lub słodki obiad.Sam
rabarbar przekonał mnie do siebie dopiero dwa lata temu, kiedy to po raz pierwszy zrobiłam
dżem truskawkowo-
rabarbarowy. To połączenie do dziś jest jednym z moich ulubionych. Niekoniecznie tylko w formie
dżemu, ale także słodkiego musu, który nada się zarówno do placków, jak i owsianki,
kaszy oraz słodkich
puddingów czy też
jogurtowych deserów - na przykład tego . Z lekką nutą
wanilii,
cytryną, osłodzony Zapraszam na przepisy.Racuchy pełnoziarniste

/1 porcja/- 40g
mąki żytniej- 30g
mąki pszennej- 10g świeżych
drożdży- 1/2 szklanki
mleka- 1 małe
jajko- 1 łyżka
cukru trzcinowego- 1 łodyga
rabarbaru (100g)- 50g
truskawek- 1 łyżka
wody- 1 łyżeczka
syropu klonowego*- 1/3 łyżeczki
soku z cytryny- 1/3
laski wanilii**Racuchy:
Drożdże wymieszać z
cukrem trzcinowym. Dodać 1/3 odlanego wcześniej, podgrzanego
mleka oraz łyżkę
mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Resztę
mleka zmiksować z
jajkiem, dodać rozczyn
drożdżowy, a także porcjami dosypywać
mąkę, nie przerywając miksowania. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, odstawić ciasto przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotować mus
rabarbarowy*. Po upływie danego czasu patelnię o nieprzywierającej powłoce lekko smarujemy
olejem i włączamy gaz. Kiedy patelnia będzie nagrzana, łyżką nakładamy placki i smażymy na średnim ogniu z obydwu stron do zarumienienia. Podajemy z musem
rabarbarowym.Mus
rabarbarowy:
Rabarbar i
truskawki dokładnie umyć.
Rabarbar pozbawić skórki,
truskawki szypułek, pokroić na kawałeczki. Do garnka wrzucić
rabarbar,
truskawki,
wodę, ziarna z
laski wanilii i
sok z cytryny. Gotować na małym ogniu do rozpadnięcia się
owoców. Pod koniec gotowania dodać
syrop klonowy i wymieszać. Aby uzyskać gładką konsystencję, przestudzony mus miksujemy w blenderze. Można jednak ominąć miksowanie i podawać go od razu po ugotowaniu.*można zastąpić dowolną substancją słodzącą**można zastąpić
cukrem waniliowym,
olejkiem waniliowym lub też ekstraktem z
wanilii