Wykonanie

Ostatnimi czasy mimowolnie rozsmakowałam się w błyskawicznych śniadaniach. Pod określeniem "błyskawiczne" nie mam jednak na myśli tylko i wyłącznie
musli,
serków, kanapek, sałatek. One bez wątpienia zawsze się sprawdzają. Czasem ma się jednak ochotę na coś nowego - i takim sposobem odkryłam kilka niezwykle prostych połączeń, które sycą, a także niezwykle smakują. Nawet teraz, kiedy nie muszę w pośpiechu zrywać się z samego rana i prasować po raz kolejny koszuli, często wracam do tych minimalistycznych, niezawodnych zestawień.

Stało się to motywem przewodnim kolejnego wpisu z
serii ZDROWE ŚNIADANIE A&M . Bo czasem wydaje się, że mała ilość czasu o poranku to dobra wymówka, żeby nie zjeść nic lub porwać ze sobą batonika lub drożdżówkę - bo przecież nic innego się nie nada. W końcu kiedy byłam młodsza, sama tak myślałam, a wiele osób wciąż jest o tym przekonanych. Nijak ma się to jednak do rzeczywistości, kiedy wystarczy trochę kreatywności i kilka sprawdzonych składników, a także - co chyba najważniejsze - dobra wola. Ja przygotowałam na dziś moje ulubione
jogurty,
Marta z Wieszak Na Wybiegu również przedstawiła swoje smakowite propozycje.
Jogurt kokosowy od pewnego czasu pojawia się u mnie codziennie - niezależnie, czy to w ramach śniadania, czy kolacji. Śmiało
mogę powiedzieć, że to ostatnio jedno z moich ulubionych śniadań. Najczęściej podaję go w wersji bazowej, jednak podzielę się przepisem na dwie wariacje, które szczególnie przypadły mi do gustu. Zapraszam na przepisy./1-2 porcje/

Przepis podstawowy (
jogurt kokosowy)- 1 opakowanie
jogurtu naturalnego (średnio 400g)- 40g
mąki kokosowej *- 1 łyżka
mioduJogurt przekładamy do garnuszka lub dużej miski. Dodajemy
miód i
mąkę kokosową, a następnie miksujemy robotem do uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek konsystencji. Podajemy od razu
solo lub z dowolnymi dodatkami:
owocami,
musli,
bakaliami, sosem
owocowym. Uwaga - według mnie danie najlepiej smakuje, kiedy
jogurt jest dobrze schłodzony.*polecam także wersję z użyciem
mąki sezamowej
Jogurt kokosowo-
waniliowy:

- 1 opakowanie
jogurtu naturalnego (średnio 400g)- 40g
mąki kokosowej- 2 łyżki
płatków migdałów- 1 łyżka
syropu waniliowego*
Jogurt przekładamy do garnuszka lub dużej miski. Dodajemy
syrop i
mąkę kokosową, a następnie miksujemy robotem do uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek konsystencji.
Migdały prażymy na suchej, nagrzanej patelni o nieprzywierającej powłoce. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu
oleju kokosowego, możemy lekko wysmarować nim patelnię -
doda to
migdałom bardzo przyjemnego aromatu. Część podprażonych
migdałów mieszamy z
jogurtem, a resztą dekorujemy wierzch.*do zastąpienia
cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii/ziarnami z
laski wanilii z dodatkiem dowolnego słodzika

/1-2 servings/Basic coconut yoghurt- 400g plain yoghurt- 40g coconut
flour- 1 tbsp honeyPut yoghurt in a bowl or saucepan. Add coconut
flour and honey. Then, mix until smooth.
Serve immediately with your favourite additions: fruits, crunch, dried fruits, fruit sauce. Tastes best when cooled.Coconut-vanilla yoghurt- 400g plain yoghurt- 40g coconut
flour- 2 tbsp almond flakes- 1 tbsp vanilla
syrup- coconut oil (optional)Put yoghurt in a bowl or saucepan. Add coconut
flour and vanilla
syrup. Then, mix until smooth. Heat the Slightly grease a saucepan with coconut oil. Heat the skillet on medium. Grate almond flakes on pre-heated skillet until they're slightly brown. Mix 1,5 tbsp almonds with yoghurt. Sprinke the rest of grated almost on the top.
Serve cooled.