ßßß
Ostatnimi czasy mimowolnie rozsmakowałam się w błyskawicznych śniadaniach. Pod określeniem "błyskawiczne" nie mam jednak na myśli tylko i wyłącznie musli, serków, kanapek, sałatek. One bez wątpienia zawsze się sprawdzają. Czasem ma się jednak ochotę na coś nowego - i takim sposobem odkryłam kilka niezwykle prostych połączeń, które sycą, a także niezwykle smakują. Nawet teraz, kiedy nie muszę w pośpiechu zrywać się z samego rana i prasować po raz kolejny koszuli, często wracam do tych minimalistycznych, niezawodnych zestawień.
Stało się to motywem przewodnim kolejnego wpisu z serii ZDROWE ŚNIADANIE A&M . Bo czasem wydaje się, że mała ilość czasu o poranku to dobra wymówka, żeby nie zjeść nic lub porwać ze sobą batonika lub drożdżówkę - bo przecież nic innego się nie nada. W końcu kiedy byłam młodsza, sama tak myślałam, a wiele osób wciąż jest o tym przekonanych. Nijak ma się to jednak do rzeczywistości, kiedy wystarczy trochę kreatywności i kilka sprawdzonych składników, a także - co chyba najważniejsze - dobra wola. Ja przygotowałam na dziś moje ulubione jogurty, Marta z Wieszak Na Wybiegu również przedstawiła swoje smakowite propozycje.Jogurt kokosowy od pewnego czasu pojawia się u mnie codziennie - niezależnie, czy to w ramach śniadania, czy kolacji. Śmiało mogę powiedzieć, że to ostatnio jedno z moich ulubionych śniadań. Najczęściej podaję go w wersji bazowej, jednak podzielę się przepisem na dwie wariacje, które szczególnie przypadły mi do gustu. Zapraszam na przepisy./1-2 porcje/
Przepis podstawowy (jogurt kokosowy)- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (średnio 400g)- 40g mąki kokosowej *- 1 łyżka mioduJogurt przekładamy do garnuszka lub dużej miski. Dodajemy miód i mąkę kokosową, a następnie miksujemy robotem do uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek konsystencji. Podajemy od razu solo lub z dowolnymi dodatkami: owocami, musli, bakaliami, sosem owocowym. Uwaga - według mnie danie najlepiej smakuje, kiedy jogurt jest dobrze schłodzony.*polecam także wersję z użyciem mąki sezamowejJogurt kokosowo-waniliowy:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (średnio 400g)- 40g mąki kokosowej- 2 łyżki płatków migdałów- 1 łyżka syropu waniliowego*Jogurt przekładamy do garnuszka lub dużej miski. Dodajemy syrop i mąkę kokosową, a następnie miksujemy robotem do uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek konsystencji. Migdały prażymy na suchej, nagrzanej patelni o nieprzywierającej powłoce. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu oleju kokosowego, możemy lekko wysmarować nim patelnię - doda to migdałom bardzo przyjemnego aromatu. Część podprażonych migdałów mieszamy z jogurtem, a resztą dekorujemy wierzch.*do zastąpienia cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii/ziarnami z laski wanilii z dodatkiem dowolnego słodzika
/1-2 servings/Basic coconut yoghurt- 400g plain yoghurt- 40g coconut flour- 1 tbsp honeyPut yoghurt in a bowl or saucepan. Add coconut flour and honey. Then, mix until smooth. Serve immediately with your favourite additions: fruits, crunch, dried fruits, fruit sauce. Tastes best when cooled.Coconut-vanilla yoghurt- 400g plain yoghurt- 40g coconut flour- 2 tbsp almond flakes- 1 tbsp vanilla syrup- coconut oil (optional)Put yoghurt in a bowl or saucepan. Add coconut flour and vanilla syrup. Then, mix until smooth. Heat the Slightly grease a saucepan with coconut oil. Heat the skillet on medium. Grate almond flakes on pre-heated skillet until they're slightly brown. Mix 1,5 tbsp almonds with yoghurt. Sprinke the rest of grated almost on the top. Serve cooled.