Wykonanie


Po
jogurtowym serniczku nabrałam ochoty do bazowania na niczym innym, jak właśnie
jogurcie. Jego konsystencja pozwala na wiele eksperymentów, a delikatny smak bardzo dobrze współgra z
wanilią i
daktylami, które zadecydowałam dodać do tego wypieku. Wyjątkowo lekkiego
ciastka, a właściwie czegoś w rodzaju sufletu. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne, nie wymaga wiele czasu. Mając ochotę na śniadanie w tym stylu,
płatki ugotować można wieczorem. Zaś jeśli chodzi o wersję deserową, to biorąc pod uwagę wyrabianie ciasta, tutaj przygotowanie jest raczej z gatunku tych
banalnych.Od razu zachęcam do upieczenia
ciastek ze zwielokrotnionej ilości składników - sama przekonałam się po swoich znajomych, że nie trzeba być miłośnikiem zdrowej żywności, by skusić się na ten deser./1 porcja/- 30g
płatków ryżowych
- 100ml
mleka- 1
jajko- 150g
jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka
syropu z agawy/miodu- 1 łyżka budyniu
waniliowego (proszek)- 1/3
laski wanilii *
Płatki ryżowe ugotować na
mleku, odstawić do wystudzenia.
Jajko zmiksować z
jogurtem naturalnym, syropem/miodem,
budyniem i ziarnami z
laski wanilii. Na samym końcu dodać
płatki i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do lekko natłuszczonej kokilki i zapiekać 30 minut w temperaturze 180*C. Podawać po ostudzeniu. Na załączonym zdjęciu w towarzystwie
daktyli .*można zastąpić
olejkiem wanilinowym lub
cukrem waniliowym - w przypadku
cukru rezygnujemy z
miodu lub
syropu
Kolorek ŻÓŁTY dominuje.