ßßß Cookit - przepis na Ciasto ryżowe - pod pierzynką.

Ciasto ryżowe - pod pierzynką.

nazwa

Wykonanie

Po jogurtowym serniczku nabrałam ochoty do bazowania na niczym innym, jak właśnie jogurcie. Jego konsystencja pozwala na wiele eksperymentów, a delikatny smak bardzo dobrze współgra z wanilią i daktylami, które zadecydowałam dodać do tego wypieku. Wyjątkowo lekkiego ciastka, a właściwie czegoś w rodzaju sufletu. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne, nie wymaga wiele czasu. Mając ochotę na śniadanie w tym stylu, płatki ugotować można wieczorem. Zaś jeśli chodzi o wersję deserową, to biorąc pod uwagę wyrabianie ciasta, tutaj przygotowanie jest raczej z gatunku tych banalnych.
Od razu zachęcam do upieczenia ciastek ze zwielokrotnionej ilości składników - sama przekonałam się po swoich znajomych, że nie trzeba być miłośnikiem zdrowej żywności, by skusić się na ten deser.
/1 porcja/
- 30g płatków ryżowych
- 100ml mleka
- 1 jajko
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
- 1/3 laski wanilii *
Płatki ryżowe ugotować na mleku, odstawić do wystudzenia. Jajko zmiksować z jogurtem naturalnym, syropem/miodem, budyniem i ziarnami z laski wanilii. Na samym końcu dodać płatki i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do lekko natłuszczonej kokilki i zapiekać 30 minut w temperaturze 180*C. Podawać po ostudzeniu. Na załączonym zdjęciu w towarzystwie daktyli .
*można zastąpić olejkiem wanilinowym lub cukrem waniliowym - w przypadku cukru rezygnujemy z miodu lub syropu
Kolorek ŻÓŁTY dominuje.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/01/ciasto-ryzowe-pod-pierzynka.html