ßßß

Po jogurtowym serniczku nabrałam ochoty do bazowania na niczym innym, jak właśnie jogurcie. Jego konsystencja pozwala na wiele eksperymentów, a delikatny smak bardzo dobrze współgra z wanilią i daktylami, które zadecydowałam dodać do tego wypieku. Wyjątkowo lekkiego ciastka, a właściwie czegoś w rodzaju sufletu. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne, nie wymaga wiele czasu. Mając ochotę na śniadanie w tym stylu, płatki ugotować można wieczorem. Zaś jeśli chodzi o wersję deserową, to biorąc pod uwagę wyrabianie ciasta, tutaj przygotowanie jest raczej z gatunku tych banalnych.Od razu zachęcam do upieczenia ciastek ze zwielokrotnionej ilości składników - sama przekonałam się po swoich znajomych, że nie trzeba być miłośnikiem zdrowej żywności, by skusić się na ten deser./1 porcja/- 30g płatków ryżowych
- 100ml mleka- 1 jajko- 150g jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)- 1/3 laski wanilii *Płatki ryżowe ugotować na mleku, odstawić do wystudzenia. Jajko zmiksować z jogurtem naturalnym, syropem/miodem, budyniem i ziarnami z laski wanilii. Na samym końcu dodać płatki i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do lekko natłuszczonej kokilki i zapiekać 30 minut w temperaturze 180*C. Podawać po ostudzeniu. Na załączonym zdjęciu w towarzystwie daktyli .*można zastąpić olejkiem wanilinowym lub cukrem waniliowym - w przypadku cukru rezygnujemy z miodu lub syropu
Kolorek ŻÓŁTY dominuje.