Wykonanie
No i poddałam się. Miało nie być
słodyczy, deserków i
ciastek, ale ten przepis,
rodem z Australii, tak do mnie przemówił, że nie mogłam się oprzeć. Poza tym, jeszcze nigdy nie piekłam sernika New York, dacie wiarę?A wszystkiemu
winne są mrozy. Nie lubię, kiedy za oknami słońce, a pod nogami skrzypi śnieg, a skrzypi i to jak. Trzeba się rozgrzać, ogrzać dom i duszę, najlepiej przez rozgrzanie piekarnika. Zapach świeżego ciasta wprawia wszystkich w dobry humor, i nawet te -12'C nie wydaje się aż tak groźne... przez chwilę przynajmniej.Sernik New York to klasyczny sernik amerykański, najsłynniejszy chyba sernik na świecie, który robi się z kremowego
serka białego i kwaśnej
śmietany, obowiązkowo na spodzie z
maślanych kruchych
ciasteczek, najlepiej
czekoladowych. Piecze się go stosunkowo długo, a do tego powinien pozostać w piekarniku przez całą noc, a
potem trzeba go porządnie schłodzić. Dobrze jest piec ten sernik w kąpieli
wodnej, ja tego nie zrobiłam, być może dlatego popękał. Nie wpłynęło to w żaden sposób na jego smak i konsystencję. Sernik nowojorski jest lekki, delikatny i bardzo
śmietankowy, zupełnie inny gatunkowo niż sernik krakowski.Sernik nie powinien popękać, a mojemu się to przytrafiło, mimo, że skrupulatnie przestrzegałam wszystkich zasad pieczenia.


Składniki:375g
herbatników digestive, albo innych kruchych i
maślanych, najlepiej pełnozbożowych, rozdrobnionych - wałkiem albo blenderem175g
masła, roztopionego500g kremowego
serka białego, roztartego220g
cukru3
jajka,
białka i
żółtka osobno1 łyżka
mąki kukurydzianej2 łyżki esencji waniliowej500g kwaśnej
śmietany60ml
soku z cytrynycukier puder do posypania

Jak zrobiłam:forma 26cm średnicyspód:Wymieszałam rozdrobnione
herbatniki z
masłem. Spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiłam równo i dokładnie masą z
herbatników, uformowałam brzeg. Docisnęłam bardzo mocno używając
spodu butelki. Włożyłam do zamrażalnika i zabrałam się za przygotowanie masy serowej.masa serowa:Żeby sernik był gładki i kremowy,
ser,
jajka i kwaśna
śmietana powinny być w temperaturze pokojowej, wszystkie podobnej. Ubiłam mikserem
ser z 3/4 kubka
cukru,
żółtkami i
mąką kukurydzianą, aż masa była gładka. Dodałam
wanilię, kwaśną
śmietanę i
sok z cytryny, jeszcze raz ubiłam, ale tylko do połączenia składników.Ubiłam
białka ze szczyptą
soli, na sztywno. Stopniowo dodawałam pozostały
cukier, 1/4 kubka, cały czas ubijając, aż sztywne stożki formowały się na wierzchu. Delikatnie wmieszałam
białka w masę
serową irozłożyłam ją na zamrożonym spodzie.Piekłam w 130'C przez 70 - 75 minut, aż ciasto było ścięte i tylko lekko rumiane. Zostawiłam w zamkniętym piekarniku przez godzinę,
potem uchyliłam drzwi i zostawiłam do całkowitego wystygnięcia.Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Posypałam
cukrem pudrem.
