Wykonanie
Jagody to na przekór upiornym mrozom, takie rozgrzewające wspomnienie lata...Placki owsiane są lekkie i bezpretensjonalne, takie proste, żeby odpocząć po diecie świątecznej, wymyślnej, ciężkiej i dobrej ale na krótką metę.Po raz pierwszy czułam zmęczenie i wynudzenie poświąteczne. Może to dobrze, bo żeby się z nimi uporać z ogromnym zapałem rzuciłam się w wir działań,
piorę, sprzątam, czyszczę i gotuję, do tego jem lekko i teraz już czuję się wspaniale. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko trochę cieplejszych dni, trochę, tak, żeby mój samochód lepiej się poczuł i zechciał współpracować.Wracając do placków, zrobiłam je z
mąki owsianej i użyłam organicznego
proszku do pieczenia. Najczęściej zamiast proszku używam
sody, ale tym razem posłużyłam się
proszkiem do pieczenia bio. Dodałam do ciasta
jagody, a całość polałam
syropem klonowym. Najlepsze na śniadanie.
Składniki:1 kubek*
mąki owsianej1/4 kubka
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko1 kubek
mleka1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
ksylitolu (
cukru brzozowego )około pół kubka
borówekolej do smażenia ( odrobina )
syrop klonowy do polania - opcjonalnie
Jak zrobiłam:Połączyłam obie
mąki i wymieszałam z
proszkiem do pieczenia, odstawiłam. W osobnej misce ubiłam
jajko z
mlekiem,
solą i
ksylitolem. Dodałam
mąkę, wymieszałam ( jeżeli ciasto jest za gęste, dodaj trochę
wody - ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany ). Wsypałam
jagody i delikatnie połączyłam je z
ciastem.Rozgrzałam patelnię z grubym dnem, dno lekko
skropiłam olejem. Łyżką nakładałam małe porcje ciasta, smażyłam z jednej strony przez 1 1/2 minuty, aż były lekko złociste, przewróciłam i przez chwilę smażyłam z drugiej strony.Podawałam z
syropem klonowym.