Wykonanie
"Szlachetne zdrowie,Nikt się nie dowie,Jako smakujesz,Aż się zepsujesz."Jan KochanowskiW tym roku tylko zdrowia, zdrowia i raz jeszcze zdrowia życzę Wam oraz sobie:) I mam nadzieję, że tym razem wracam do Was już na dłużej. Dziękuję za wszystkie maile i wiadomości:) W kolejną sobotę karnawału nie może zabraknąć na
stole słodkości: rolady oblanej
gorzką czekoladą z
orzechami, która kryje w sobie słodkie
jabłkowe nadzienie...mmm...skusicie się? :) Inspiracja: przepis na
biszkopt z MoichWypieków.com

Składniki:
Biszkopt:3
jajka50 g
cukru brązowego3,5 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
skrobi ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSzczypta
soliNadzienie:5- 6
jabłekGarść
rodzynek100 g
orzechów laskowychCynamonPolewa :Garść
wiórków kokosowychTabliczka
gorzkiej czekoladyKilka
orzechów laskowych do dekoracji
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę.Ciągle miksując dodajemy
żółtka oraz
cukier.Stopniowo wsypujemy
mąkę (delikatnie mieszając),
skrobię ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia.Blachę do pieczenia (33 x 26 cm) smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Wylewamy masę, wyrównujemy, pieczemy ok. 8 minut w 190 st.C.Następnie upieczony
biszkopt przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier i szybko zawijamy razem ze ściereczką. Odkładamy do wystygnięcia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy.Kilka
orzechów odkładamy do dekoracji, resztę mielimy.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, podsmażamy, dodajemy
rodzynki,
cynamon oraz zmielone
orzechy. Studzimy.Ostudzoną roladę rozwijamy, nakładamy masę, zwijamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, polewamy roladę, posypujemy wiórkami kokosowymi, dekorujemy
orzechami laskowymi i ponownie odstawiamy ciasto do lodówki.Smacznego!