ßßß
Składniki:Biszkopt (blaszka 24x28cm):4 jajka3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2/3 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki olejuMasa makowa:20 dag mielonego maku (użyłam gotowego suchego mielonego maku)3 jajka25 dag margaryny2 łyżki mąki ziemniaczanej2/3 szklanki cukruaromat rumowy lub arakowyewentualnie kandyzowana skórka z pomarańczy i rodzynkiSposób wykonania:1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na koniec dodać olej. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec ok 30-40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty.2. Zrobić masę makową: w rondelku margarynę rozpuścić z cukrem, w osobnym naczyniu wymieszać gotowy suchy mielony mak, jajka i mąkę ziemniaczaną. Gdy margaryna się rozpuści dodać masę makową, dodać olejek arakowy lub rumowy, rodzynki i skórkę pomarańczową i całość mieszać i gotować na najmniejszym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje (niecałe 5 minut).3. Gorącą masą przełożyć biszkopt i lekko docisnąć. Ciasto pozostawić do wystudzenia.4. Na wierzch wyłożyć polewę ( np. żelatyną) lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Posypać płatkami migdałowymi.Smacznego!!!