Wykonanie
Tęskniłam za zapachem leśnych
grzybów. Nie wykorzystałam ani jednego w Święta, z nikim się nie podzieliłam, zapomniałam... Przypomniałam sobie o pełnej, papierowej torbie, dopiero kiedy zanurkowałam do niedostępnej, narożnej szafki, w poszukiwaniu sitka do maszynki do
mięsa. Silny zapach świeżo
suszonych grzybów, eliminował mnie, w pierwszych tygodnia ciąży, z tych rejonów kuchni, ale na szczęście mam ten okres za sobą i znowu
mogę korzystać z cennych zapasów i zapachów ;)Pierwszy pomysł podsunął się sam. Zapas
ryżu arborio, który dzisiaj, ledwie, przytargałam do domu, to doskonała podstawa do risotto z
grzybami. Kupiłam też pastę
borowikową, trochę nieufnie, ale smakuje całkiem dobrze i delikatnie podkręca smak całego dania. Dodatek, większej niż zwykle, ilości
parmezanu wyostrzył smak, a
rukola i prosciutto, zwieńczyły danie i jednocześnie rozpoczęły włoski tydzień w mojej kuchni. Ulegam trendom i wpływom mojego sąsiada Lidla, który pomaga, ułatwia i nie komplikuje życia :)Składniki:300 g
ryżu arborio (specjalny do risotto, teraz w dobrej cenie w Lidlu)30 g
suszonych grzybów (użyłam podgrzybków)75 g
startego sera (użyłam
parmezanu, ale może być inny, twardy
ser, o wyraźnym smaku)1 łyżeczka pasty borowikowej (teraz w bardzo dobrej cenie w Lidlu)2 średnie
cebulę, pokrojone w drobną kostkę2 żabki
czosnku, w kostkęokoło litr
wywaru z warzyw (ostatecznie można użyć gotowej kostki)50 g
masłalistki z 2 gałązek
rozmarynu, posiekanełyżka posiekanej
natki pietruszki100 g
śmietany 30%świeżo mielone
sól i
pieprz20 g zamrożonego
masłagarść
rukoli2 plastry
szynki prosciuttoUgotować
wywar z warzyw. Wybrałam mieszankę z przewagą
selera, z dużą ilością
szałwii i gałązek
rozmarynu.
Grzyby zamoczyć, przynajmniej na godzinę, w zimnej wodzie. Po tym czasie dobrze opłukać i pokroić w cieniutkie paseczki. Mniejszy kawałek
masła zamrozić, a większy rozpuścić w głebokiej patelni (może być płaski rondel, patelnia żeliwna, ceramiczna, cokolwiek do czego nie będzie przywierał
ryż). Podsmażyć
czosnek, chwilę, żeby cały tłuszcz przeszedł aromatem, dodać
cebulę i dusić 3 minuty. Dodać
grzyby i dusić kolejnych kilka minut. Po tym czasie wsypać
ryż i ciągle mieszając, przesmażyc razem około 5 minut. Dodać posiekane listki
rozmarynu,
parmezan i podlać
wywarem. Za każdym razem wlewać tylu płynu, żeby pokrył warstwę
ryżu. Dusić pod przykryciem, przez pierwszych 10 minut. Kolejne, około 20 minut, bez przykrycia (trzeba sprawdzać, choć niełatwo rozgotować ten rodzaj
ryżu). Kiedy uznamy, że jest prawie gotowy, dolewamy
śmietanę, mieszamy i jeszcze chwile dusimy razem. Do gotowego
ryżu dodajemy zmrożone
masło,
natkę pietruszki i doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy z umytą, osuszoną
rukolą i plastrami
szynki.