Wykonanie
Jedna z najprostszych i najszybszych potraw, bo do takich należy risotto, gości u mnie dość często. Dzisiaj sposób na
pieczarki - w kremowym, maślanym
ryżu smakują bardzo dobrze. Risotto
pieczarkowe będzie szybkim i nieskomplikowanym obiadem lub kolacją. Pamiętajmy tylko o zastosowaniu specjalnego
ryżu do risotto i stopniowym dolewaniu rosołku.
175 g
ryżu arborio3 łyżki
masła1
cebula, posiekana200 g
pieczarek900 ml rosołku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki3-4 łyżki
startego sera Grana Padano lub
Parmesanusól i dużo świeżo zmielonego
pieprzu1 łyżkę
masła rozpuszczamy na głębokiej patelni i smażymy
cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy
ryż i dalej smażymy, aż
ryż stanie się przezroczysty. Dodajemy około szklanki rosołku i gotujemy na niewielkim gazie, aż
ryż wchłonie płyn. Dodajemy kolejną porcję rosołku i czynność tę powtarzamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez
ryż (ok 20 minut) W międzyczasie na pozostałym
maśle smażymy obrane i pokrojone
pieczarki i dodajemy je do
ryżu razem z ostatnią porcją rosołku. Dodajemy
starty ser i
pietruszkę, dosalamy, jeśli będzie niewystarczająco słone i doprawiamy
pieprzem. Podajemy natychmiast z dodatkowymi wiórkami
sera Grana Padano.