ßßß Cookit - przepis na Risotto pieczarkowe

Risotto pieczarkowe

nazwa

Wykonanie

Jedna z najprostszych i najszybszych potraw, bo do takich należy risotto, gości u mnie dość często. Dzisiaj sposób na pieczarki - w kremowym, maślanym ryżu smakują bardzo dobrze. Risotto pieczarkowe będzie szybkim i nieskomplikowanym obiadem lub kolacją. Pamiętajmy tylko o zastosowaniu specjalnego ryżu do risotto i stopniowym dolewaniu rosołku.
175 g ryżu arborio
3 łyżki masła
1 cebula, posiekana
200 g pieczarek
900 ml rosołku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3-4 łyżki startego sera Grana Padano lub Parmesanu
sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżkę masła rozpuszczamy na głębokiej patelni i smażymy cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy ryż i dalej smażymy, aż ryż stanie się przezroczysty. Dodajemy około szklanki rosołku i gotujemy na niewielkim gazie, aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy kolejną porcję rosołku i czynność tę powtarzamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż (ok 20 minut) W międzyczasie na pozostałym maśle smażymy obrane i pokrojone pieczarki i dodajemy je do ryżu razem z ostatnią porcją rosołku. Dodajemy starty ser i pietruszkę, dosalamy, jeśli będzie niewystarczająco słone i doprawiamy pieprzem. Podajemy natychmiast z dodatkowymi wiórkami sera Grana Padano.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/05/risotto-pieczarkowe.html