Wykonanie
Pomysł na przystawkę na Wielkanoc i nie tylko –
pieczarki faszerowane
boczkiem,
serem i
cebulą, zapieczone z
jajkami przepiórczymi. Pysznie i wykwintnie!
Jajka przepiórek są bardzo zdrowe, a dzięki małemu rozmiarowi idealnie nadają się do stworzenia faszerowanych
pieczarek. faszerowane
grzyby z dodatkiem
boczku,
sera i
jajek nabierają świetnego smaku i sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na każdym przyjęciu i spotkaniu. A poza tym, czy nie wyglądają uroczy, z tymi małymi jajeczkami na wierzchu? Spróbujcie koniecznie!15
pieczarek faszerowanychSkładniki15 sztuk dużych
pieczarek1 bardzo mała
cebula30 g
chudego boczku wędzonego1 łyżka
masła1/3 łyżeczki
pieprzu3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszki3 kopiaste łyżki startego
parmezanu lub
grana padano15 jaj przepiórczychWykonanie
pieczarki oczyścić i wyrwać im nóżki. Jeśli trzeba to poprawić łyżeczką zagłębienie w każdej
pieczarce, tak aby tworzyły miseczkę na nasz farsznóżki oraz pozostałości z
pieczarek drobno pokroić. Obrać
cebulkę i bardzo drobno ją posiekać.
Boczek również drobno pokroić na patelni rozgrzać łyżkę
masła i dać
boczek oraz
cebulkę. Podsmażać do zeszklenia
cebulki i przysmażenia
boczku i wtedy dodać pokrojone nóżki
pieczarek. Doprawić
solą,
pieprzem i podsmażać, aż
woda z
grzybów odparuje, to jest przez około 5 minutfarsz zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę posiekanej drobno
natki pietruszki i całość wymieszaćnałożyć farsz do każdej
pieczarki, rozdzielając go równomiernie i ubić nieco palcamikażdą
pieczarkę posypać
startym serem, również równomiernie go rozdzielając pomiędzy wszystkie kapeluszedo każdej
pieczarki wbić
przepiórcze jajkowstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez 20 do 25 minut – będzie widać gdy
jajka się zetnąpodawać na ciepło
Przepis własny.Polub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także