ßßß Cookit - przepis na Pieczarki faszerowane z jajkami przepiórczymi

Pieczarki faszerowane z jajkami przepiórczymi

nazwa

Wykonanie

Pomysł na przystawkę na Wielkanoc i nie tylko – pieczarki faszerowane boczkiem, serem i cebulą, zapieczone z jajkami przepiórczymi. Pysznie i wykwintnie!
Jajka przepiórek są bardzo zdrowe, a dzięki małemu rozmiarowi idealnie nadają się do stworzenia faszerowanych pieczarek. faszerowane grzyby z dodatkiem boczku, sera i jajek nabierają świetnego smaku i sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na każdym przyjęciu i spotkaniu. A poza tym, czy nie wyglądają uroczy, z tymi małymi jajeczkami na wierzchu? Spróbujcie koniecznie!
15 pieczarek faszerowanych
Składniki
15 sztuk dużych pieczarek
1 bardzo mała cebula
30 g chudego boczku wędzonego
1 łyżka masła
1/3 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
3 kopiaste łyżki startego parmezanu lub grana padano
15 jaj przepiórczych
Wykonanie
pieczarki oczyścić i wyrwać im nóżki. Jeśli trzeba to poprawić łyżeczką zagłębienie w każdej pieczarce, tak aby tworzyły miseczkę na nasz farsz
nóżki oraz pozostałości z pieczarek drobno pokroić. Obrać cebulkę i bardzo drobno ją posiekać. Boczek również drobno pokroić na patelni rozgrzać łyżkę masła i dać boczek oraz cebulkę. Podsmażać do zeszklenia cebulki i przysmażenia boczku i wtedy dodać pokrojone nóżki pieczarek. Doprawić solą, pieprzem i podsmażać, aż woda z grzybów odparuje, to jest przez około 5 minut
farsz zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę posiekanej drobno natki pietruszki i całość wymieszać
nałożyć farsz do każdej pieczarki, rozdzielając go równomiernie i ubić nieco palcami
każdą pieczarkę posypać startym serem, również równomiernie go rozdzielając pomiędzy wszystkie kapelusze
do każdej pieczarki wbić przepiórcze jajko
wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez 20 do 25 minut – będzie widać gdy jajka się zetną
podawać na ciepło
Przepis własny.
Polub i bądź w kontakcie
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/pieczarki-faszerowane-z-jajkami-przepiorczymi