Wykonanie

Składniki.Na ciasto:500 g
mąki pszennej400 ml ciepłej
wody4 łyżeczki
suszonych drożdży2 łyżki
oliwy z oliwy2 płaskie łyżeczki
soli morskiejNa sos:1 puszka
pomidorów2 ząbki
czosnku2 łyżki
winnego octupłaska łyżeczka
morskiej soli2 łyżki
oliwypół pęczka
bazylii
Dodatki:2 upieczone
buraki, 2 łyżki
miodu, 2 łyżki
octu balsamicznego1 opakowanie
fetypół szklanki startego
parmezanu1 opakowanie
szpinaku, łyżka
oliwy, ząbek
czosnku5 plastrów
szynki parmeńskiejPrzygotowanie.
Buraki:Obrać ze skóry, polać podgrzanym
miodem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez 1,2 h. Ostudzić, pokroić w plastry i polać podgrzanym
miodem z
octem balsamicznym.
Szpinak:umyć, oberwać łodyżki, rozgrzać łyżkę
oliwy na dużej patelni, dodać posiekany
czosnek, po kilku sekundach
szpinak. Szczypcami podrzucać posolony
szpinak, aż wszystkie liście zmienią kolor na ciemno zielony.Ciasto:
Mąkę wymieszać z
drożdżami i
solą. Stopniowo dolewać
wodę, aż masa stanie się klejąca. Dodać
oliwę i wyrabiać ciasto, aż stanie się sprężyste. Użyłam robota kuchennego z haczykowatymi końcówkami. Włożyć ciasto do wysmarowanej
oliwą miski, posmarować pędzelkiem zamoczonym w
oliwie i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce, aż dwukrotnie podwoi objętość. Po tym czasie walnąć w nie pięścią (odgazować) i podzielic na 10 malych kulek. Ułożyć na lnianej ściereczce, drugą przykryć i poczekać, aż trochę podrosną.Sos:W tym czasie zmiksować puszkę
pomidorów z
czosnkiem,
solą i
bazylia. Gotować, na malym ogniu, w rondlu, razem z
oliwą i
octem, aż zgęstnieje.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać po dwie kulki, które można albo rozwałkować albo pójść na skróty, tak jak ja, i rozciągnąć, w palcach, na dwa równe placki. Każdy posmarować łyżką sosu, dalej układać
szynkę,
szpinak,
buraki i
fetę, a całość posypać odrobiną
parmezanu.Piekarnik rozgrzać do 250 stopni, opcja "góra dół" i piec każdą blachę/pizzę 10 minut.