Wykonanie
Dziś dalszy ciąg świątecznych wypieków. Dalej zostajemy w piernikowym świecie. Dzisiejsze ciasto troszkę przypomina brownie - jest zbite, ciężki, mocno
czekoladowe. Dodatek
przyprawy do piernika sprawia, że nabiera on świątecznego charakteru. W związku z czym jest to taki trochę piernik last minute :)

1kg
jabłek szara reneta3/4 szklanki
cukru brązowego3/4 szklanki
miodu2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
kakaopół łyżeczki
cynamonułyżeczka
sodyłyżeczka proszku4 łyżki
masłałyżka
oleju4
jajka100g
bakaliiJabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zasyp je
cukrem brązowym. Odstaw na 2h.
Jajka,
masło (roztopione) i
olej zmiksuj na jednolitą masę. Następnie wymiesza
mąkę,
kakao,
soda oczyszczaną,
proszek do pieczenia i
cynamon wymieszaj ze sobą. Do masy jajecznej dodawaj powoli składniki suche, cały czas miksując. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto. Na koniec do ciasta dodaj rozpuszczony
miód, a następnie wymieszaj dokładnie. Ciasto wyłóż do miski z
jabłkami, dodaj
bakalie, wymieszaj i odstaw na ok. 1h. Ciasto wyłóż na blachę. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Gotowe ciasto udekoruj w dowolny sposób.Smacznego :)
