Wykonanie
Lukier królewski jest śnieżnobiały i twardy. Z ubitymi
białkami jest puchaty a roztrzepany widelcem gładki i lejący.
Lukier zastyga dosyć szybko, nawilża
ciasteczka dzięki temu stają się miękkie i nadaję się świetnie do sklejania
domków z piernika. Dzięki ubijanemu lukrowi możemy tworzyć imitację śniegu.

Składniki (ok 200 pierników)3
białka oddzielone i wstawione do lodówki dzień wcześniej250 gr
cukru pudru z glukozą250 gr
cukru pudru2 łyżeczki
soku z cytrynypół łyżeczki aromatu ja dodałam
pomarańczowybarwniki spożywcze
Wykonanie:
białka ubijam ok 30 sec po czym dodaję
sok z cytryny. Ubijam aż powstanie lekka piana.Mikser włączam na małe obroty i stopniowo dodaję
cukru pudru.Ubijam tak długo aż uzyskam gładką i świecącą masę na średnich obrotachPuchaty
lukier uzyskamy ubijając biała.Lejący
lukier uzyskamy bez ubijania
białekJeżeli ma być gęsty dodajemy więcej
cukru jeżeli płynny
soku z cytrynykorowanie: potrzebny będzie nam patyczek
bambusowy , woreczek , szpryca lub zwinięty stożek z papieru. Najbardziej polecam mini szpryce silikonowe świetnie się je myję, szybko i sprawnie( dziękuję J )Ubity
lukier dzielimy na mniejsze porcje i barwimy, przykrywamy wilgotną ściereczką aby nam nie wysechł. Jeżeli zaczyna zbytnio gęstnieć dodajemy kilka kropel
cytryny.Jeśli chcemy pokryć równo całą powierzchnię pierniczków najpierw szprycą obrysowujemy rant a dopiero
potem zalewamy środek dzięki temu unikniemy zbędnego rozlewania się lukru.Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM CZYTELNIKOM!!!! :D

Do tego przepis na bożonarodzeniowe pierniczki dojrzewająceSkładniki:1kg
maki1/2 kg
miodu1/2 szklanki
cukru pudrukostka
masła(250 gr)3
jajka1 łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2
przyprawy do piernika
imbirWykonanie:
Mąkę,
cukier puder, proszek i
przyprawę do piernika przesiać. Wymieszać suche składniki, następnie dodać
jajka, roztopione
masło i
miód. Po wymieszaniu wszystkich składników zagnieść ciasto (będzie się kleiło, jednak nie należy dodawać
mąki). Odstawić na noc.Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na oprószonym
mąką blacie. Rozwałkować na grubość 4 mm (nie mniej, inaczej
ciastka będą się rozpadać). Wykroić pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-12 min. w temp. 180 °C .Resztę ciasta odstawić na 1-2 tyg i piec 3 dni przed świętami wtedy pierniczki wałkujemy na grubość ok 1 cm i pieczemy 15-20 min będą miękkie i pyszne. .TIP: Jeżeli chcemy miękkie pierniczki a robimy je na ostatnia chwilę można do pudełka wsadzić połówkę
jabłka powoduje ono miękniecie
ciasteczek . Pamiętajmy aby codziennie zaglądać do
ciastek i wymieniać
jabłka po lekkim wysuszeniu .Mi z całości wyszło ok 200 pierniczków i domek który jutro składam :)https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4