Wykonanie
Jedne były pieczone 1,5tyg a drugie 3dni przed świętami z tego samego ciasta. Po świętach zdam pełna relacje.Oczywiście o pierniczkach ! Ciasto na pierniczki, by było idealne należy zacząć przygotowywać już kilka tygodni przed Świętami. Jeśli jednak, dopiero teraz zapragnęłaś upiec bożonarodzeniowe pierniczki nic straconego. Nawet jeśli ich smak nie będzie w pełni idealny

Składniki:1kg
maki1/2 kg
miodu1/2 szklanki
cukru pudrukostka
masła(250 gr)3
jajka1 łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2
przyprawy do piernika
imbirWykonanie:
Mąkę,
cukier puder, proszek i
przyprawę do piernika przesiać. Wymieszać suche składniki, następnie dodać
jajka, roztopione
masło i
miód. Po wymieszaniu wszystkich składników zagnieść ciasto (będzie się kleiło, jednak nie należy dodawać
mąki). Odstawić na noc.Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na oprószonym
mąką blacie. Rozwałkować na grubość 4 mm (nie mniej, inaczej
ciastka będą się rozpadać). Wykroić pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-12 min. w temp. 180 °C .Resztę ciasta odstawić na 1-2 tyg i piec 3 dni przed świętami wtedy pierniczki wałkujemy na grubość ok 1 cm i pieczemy 15-20 min będą miękkie i pyszne. .TIP: Jeżeli chcemy miękkie pierniczki a robimy je na ostatnia chwilę można do pudełka wsadzić połówkę
jabłka powoduje ono miękniecie
ciasteczek . Pamiętajmy aby codziennie zaglądać do
ciastek i wymieniać
jabłka po lekkim wysuszeniu .Mi z całości wyszło ok 200 pierniczków i domek który jutro składam :)
