Wykonanie
Halloween zbliża się wielkimi krokami. I mimo, że ciągle trwa
spór czy przejąc nie naszą tradycję, myślę że nie należy traktować tego święta zbyt poważnie. Dla mnie stało się trochę możliwością do kulinarnych eksperymentów i stworzenia nawiedzonego menu:) I na spontaniczne spotkanie miniklasowe zrobiłam te właśnie
ciasteczka. Szybkie, smaczne a kształtem wpisały się w klimat. Z powodu braku czasu całe wysmarowałam lukrem ale jeśli macie cierpliwość i czas można trochę pokombinować. Są dobre nie tylko na Halloween ale do popołudniowej
kawy też:)
Składniki:225 g
mąki1/3 szkl.
cukru pudru100 g
masła1
jajkopół szklanki pestek z dyni2 łyżki
miodu pomarańczowego (może być dowolny)szczypta
solipół łyżeczki mielonego
imbirupół łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj
cukier puder.
Pestki z dyni zmiel w młynku do
kawy i wsyp do miski. Dodaj
masło pokrojone w kostkę i
jajko. Wlej
miód. Dodaj
sól,
imbir i
proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę wrzuć do miski i wstaw do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i użyj foremek żeby nadać im pożądane kształty:) Wykładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na temp. 180 stopni. Piecz ok 12-15 minut aż staną się rumiane.Smacznego!