Wykonanie
Myślę, że ten przepis przypadnie do gustu, wszystkim miłośnikom pasztetu. Wypróbujcie i
dajcie znać, jak Wam smakował. Przepis pochodzi od mojej mamy.
Składniki:4 duże szyje z
indyka lub 6 małych
bulion warzywny (
marchew,
pietruszka,
seler)
ziele angielskiekilka
liści laurowychsól300 g
wątróbki z kurczaka lub
indykapieprzmajeranek1 szklanka
bulionu1
jajko3 łyżki
tartej bułki zamoczonej w ½ szklanki rosołu5 g
gałki muszkatołowej200 g
śliwek suszonych np. kalifornijskichForma:podłużnaSposób przygotowania:Ugotuj w dużym garnku szyje z warzywami: marchwią,
pietruszką,
selerem oraz
przyprawami: listkami laurowymi,
zielem angielskim,
solą, około 2-3 godzin, aż szyje będą miękkie i będą odchodziły od kości. Wyjmij szyje z rosołu i oddziel od kości,
wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki. Całe
mięso zmiel w maszynce, następnie dodaj
pieprz,
majeranek, szklankę
bulionu,
jajko,
bułkę tartą namoczoną wcześniej w ½ szklance
bulionu oraz
gałkę muszkatołową. Na końcu dodaj
śliwki i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Formę wyłóż papierem do pieczenia, włóż pasztet. Piecz w piekarniku w 180 °C około 60 - 70 minut, aż pasztet będzie lekko odchodził od ścianek i skórka będzie brązowa. Upieczony pasztet nakryj deską i odwróć do góry nogami i zdejmij papier, żeby pasztet mógł odparować. Po kilku minutach włóż w nowy papier. Gotowe. Smacznego!