Wykonanie
No i tak to się stało,ze Święta mamy już dawno za sobą...myślimy już o Wielkiej Nocy,a ja dopiero dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszny makowiec na bardzo kruchym spodzie. Ale z drugiej strony, kto powiedział że makowce tylko jemy na Boze Narodzenie ;).Korzystałam z przepisu Mai klik . Bardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz :)Wymiary blaszki: 24x29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia: 20 min, + 60 minut

Składniki:Ciasto:350 g
mąki pszennej100 g
cukru pudru3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia250 g zimnego
masłaszczypta
soliMasa makowa:400 g
maku100 g miękkiego
masła50 g
maki pszennej5 jaj1 i 1/3 szklanki
cukru1 łyżka
kakaoklika kropel ekstraktu
migdałowegobakalie,
orzechyLukier:12 łyżek
cukru pudru1 łyżka gorącej
wody1/2 łyżki
soku z cytrynyDzielimy
lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki
kakao. Drugą zostawiamy.

Sposób przygotowania:Masa makowa:
Mak zalać gorącą
wodą tak,aby
mak zakryć w całości. W moim przypadku
mak moczył się całą noc, gdyż zalałam
wodą już późną nocą :)Odcedzamy
mak w sicie wyłożonym ściereczką.Następnie mielimy 3
razy.
Żółtka ubijamy z
cukrem na jasny,puszysty krem.Dodajemy stopniowo,po jednej łyżce zmielony
mak,cały czas mieszając.Do masy dodajemy
masło,
mąkę,
kakao oraz
zapach migdałowy.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywna piane.Delikatnie wmieszamy pianę w masę
makową.Na koniec dodajemy
bakalie,
orzechy.Ciasto kruche :
Make łączymy z zimnym
masłem, można pokroić sobie na małe kawałki.Następnie dodajemy inne składniki (
cukier puder,
żółtka i
proszek do pieczenia) i zagniatamy na gładkie ciasto.Ciasto zwijamy w kulę,owijamy w folie i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę wykładamy papierem do pieczenia.Dno wylepiamy jedna częścią ciasta, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 minut w celu podpieczenia.Podpieczony
spod,posypujemy
bułką tartą i wykładamy masę makowa.Z drugiej części ,robimy wałeczki i robimy krateczkę na wierzch makowca.Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 CPo upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy lukrem
białym i
kakaowym.Smacznego :)
