Wykonanie

1 podwójna
pierś z kurczakapasta z
oliwek zielonych (tapenada) ok 1 łyżka
sólpieprzszczypta
bazyliiszczypta
lubczykuszczypta
majerankupół
cebuli4 ząbki
czosnku200 ml
śmietany 22%tłuszcz do smażenia2 szkl rosołu
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć na cieńsze plastry ale duże, posmarować wszystkie kawałki pastą z
oliwek, lekko posolić i zrolować. Obwiązać sznureczkiem bawełnianym.W rondlu przyrumienić na tłuszczu przez chwilkę
czosnek i
cebulę, włożyć roladę i z każdej strony ją sparzyć tak by zmieniła kolor z surowego
mięsa. Podlać rosołem , na początek jedną szklankę, dodać
przyprawy i dusić pod przykryciem, w przypadku szybkiego odparowania dolewać rosołu. Na koniec roladę wyjąć, dodać
śmietanę i sos zmiksować przy pomocy blendera.Roladę lekko przestudzić, zdjąć z niej sznurek i pokroić na plastry.Podawać z
ziemniakami z
wody i sosem.
