ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka z grzybami prosta pyszna i szybka

Kartoflanka z grzybami prosta pyszna i szybka

nazwa

Wykonanie

Poniedziałkowa zupa w okresie grzybobrania to nie lada smakołyk. Wystarczy mieć kilka grzybów, by cieszyć się smakiem świeżego runa leśnego w końcu lata i na początku jesieni. Podczas spaceru znalazłam tylko kilka podgrzybków. dołożyłam do nich jedną pieczarkę i najważniejsze składniki do zalewajki gotowe.
Składniki na zalewajkę:
kilka grzybów jadalnych
4 -5 ziemniaków
1 pokrojona w kostkę cebulka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej (z małą górką)
2 łyżki śmietany
kawałek wędzonki (opcjonalnie, bo zupa jest świetna i bez niej)
szczypta bazylii
1,5 litra wody
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
Przygotowanie zalewajki
Zobacz, jak robię zalewajkę na filmie
1. Umyte ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą i wstawiamy na palnik. Jak zaczną się gotować (ziemniaki miękną mniej więcej po 10 minutach) solimy do smaku.
2. W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy starty na tarce czosnek i zaraz dodajemy pokrojoną wędzonkę i grzyby. Przyprawiamy odrobiną soli i dodajemy do kartofli, pod koniec gotowania. Dodajemy pieprz, bazylię, ocet balsamiczny i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/09/kartoflanka-z-grzybami-prosta-pyszna-i.html