Wykonanie

Poniedziałkowa zupa w okresie grzybobrania to nie lada smakołyk. Wystarczy
mieć kilka
grzybów, by cieszyć się smakiem świeżego runa leśnego w końcu lata i na początku jesieni. Podczas spaceru znalazłam tylko kilka podgrzybków. dołożyłam do nich jedną
pieczarkę i najważniejsze składniki do zalewajki gotowe.Składniki na zalewajkę:

kilka
grzybów jadalnych4 -5
ziemniaków1 pokrojona w kostkę
cebulka1-2 ząbki
czosnku1 łyżka
mąki pszennej (z małą górką)2 łyżki
śmietanykawałek wędzonki (opcjonalnie, bo zupa jest świetna i bez niej)szczypta
bazylii1,5 litra
wody1 łyżka
octu balsamicznegosól,
pieprzPrzygotowanie zalewajkiZobacz, jak robię zalewajkę na filmie1. Umyte
ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy
wodą i wstawiamy na palnik. Jak zaczną się gotować (
ziemniaki miękną mniej więcej po 10 minutach) solimy do smaku.2. W rondlu rozgrzewamy
olej i wrzucamy
cebulkę. Do zeszklonej
cebulki dodajemy starty na tarce
czosnek i zaraz dodajemy pokrojoną wędzonkę i
grzyby. Przyprawiamy odrobiną
soli i dodajemy do
kartofli, pod koniec gotowania. Dodajemy
pieprz,
bazylię,
ocet balsamiczny i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak.