Wykonanie

SKŁADNIKI:1 kg flaczków wołowych (ja kupiłam już gotowane i myte, aczkolwiek raz jeszcze je w domu obgotowałam)80 g
suszonych grzybów3-4
marchewki2
pietruszki (korzeń)2
cebule (
czosnkowe)1/4
selera4 łyżki
oleju rzepakowego6 szklanek
bulionu (rosół wołowy z
borowikami --> tutaj znajdziesz przepis KLIK)2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego2 ziarna owców jałowca10 ziaren
pieprzu kolorowego lub czerwonegodwie łyżki suszonego
majeranku1 łyżka
słodkiej papryki w proszku1 łyżka ostrej wędzonej
papryki1 łyżeczka
ostrej papryki w proszku1 łyżeczka świeżo zmielonego
czarnego pieprzuJeśli używasz flaczków gotowych (już pokrojonych, oczyszczonych):Flaczki i
grzyby (wcześniej namoczone i odsączone) wrzucam do wrzącego
bulionu wołowego z
grzybami, i dalej gotuję przez 10 minut, aż staną się bardziej miękkie (w multicookerze program SOUP i czas 10 minut). Po tym czasie włączam przycisk KEEP WARM.
Marchewkę,
cebulę,
pietruszkę i
selera obieram, myję i kroję w kostkę.
Olej rzepakowy rozgrzewam na patelni, kiedy stanie się odpowiednio gorący, to wrzucam warzywa i je smażę, często mieszając przez 2-3 minuty. Kolejno patelnię zdejmuję z ognia, dodaję trzy rodzaje
papryki w proszku i mieszam bardzo, ale to bardzo dokładnie. Patelnię stawiam jeszcze na pół minuty na ogniu, tak by z
papryki wydobył się cały aromat. Odpowiednio podsmażone warzywa przekładam już do miękkich flaków i doprowadzam do wrzenia (program SOUP i czas 30 minut). Doprawiam wedle uznania
solą,
pieprzem oraz
majerankiem. Gotuję do miękkości warzyw jeszcze przez 10 minut.