ßßß Cookit - przepis na SMAKI DZIECIŃSTWA - Murzynek

SMAKI DZIECIŃSTWA - Murzynek

nazwa

Wykonanie

Witajcie w Nowym 2014 Roku !
Na początku podziękuję za życzenia, które mi złożyliście, było mi naprawdę miło, gdy je czytałam :) Ja również życzę Wam wszelakiej pomyślności, zdrowia i radości w nowym roku, by zawsze był ktoś, kto nie tylko pośmieje się razem z Wami, ale też poda pomocną dłoń !
Mam dla Was jeszcze zaległy świąteczny przepis, który musiał swoje odczekać aż wrócę z narciarsko-sylwestrowego pobytu w górach :) Przepis jest w mojej rodzinie od dawna, wszystkim smakuje (miód na moje serce) i nawet mój Tata stwierdził, że murzynek wyprzedził w rankingu keksa :)
SKŁADNIKI
3 jajka
pół słoiczka dżemu porzeczkowego
szklanka cukru szklanka mleka
2 szklanki mąki pół szklanki oleju
3 opakowania cukru waniliowego
4 łyżeczki cynamonu
5 łyżeczek kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szklanka posiekanych (nie za drobno) orzechów włoskich
Wszystkie składniki mieszamy miksujemy razem, zaczynając od jajek, cukru, później dżem, mąka, soda, olej, mleko i to co nam zostało. Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Ciasto wlewamy do dwóch keksówek (potłuszczonych i posypanych bułką tartą) i pieczemy w 175 stopniach C przez 1 h, po czym sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jeszcze przywiera i ewentualnie jeszcze chwilę pieczemy. Moje było gotowe równo po godzinie.
ANIA
Autor pierwotnego przepisu : Elżbieta Lewartowska, Poradnik domowy, Grudzień 1992
Autor wersji przedstawionej w tym poście : Mój brat J. To właściwie takie "Jego" ciasto :)
Źródło:http://pluminthekitchen.blogspot.com/2014/01/smaki-dziecinstwa-murzynek.html