Wykonanie
Witajcie w Nowym 2014 Roku !Na początku podziękuję za życzenia, które mi złożyliście, było mi naprawdę miło, gdy je czytałam :) Ja również życzę Wam wszelakiej pomyślności, zdrowia i radości w nowym roku, by zawsze był ktoś, kto nie tylko pośmieje się razem z
Wami, ale też poda pomocną dłoń !Mam dla Was jeszcze zaległy świąteczny przepis, który musiał swoje odczekać aż
wrócę z narciarsko-sylwestrowego pobytu w górach :) Przepis jest w mojej rodzinie od dawna, wszystkim smakuje (
miód na moje
serce) i nawet mój Tata stwierdził, że murzynek wyprzedził w rankingu keksa :)

SKŁADNIKI3
jajkapół słoiczka
dżemu porzeczkowegoszklanka
cukru szklanka
mleka2 szklanki
mąki pół szklanki
oleju3 opakowania
cukru waniliowego4 łyżeczki
cynamonu5 łyżeczek
kakao1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejszklanka posiekanych (nie za drobno)
orzechów włoskich
Wszystkie składniki mieszamy miksujemy razem, zaczynając od
jajek,
cukru, później
dżem,
mąka,
soda,
olej,
mleko i to co nam zostało. Na koniec dodajemy
orzechy włoskie. Ciasto wlewamy do dwóch keksówek (potłuszczonych i posypanych
bułką tartą) i pieczemy w 175 stopniach C przez 1 h, po czym sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jeszcze przywiera i ewentualnie jeszcze chwilę pieczemy. Moje było gotowe równo po godzinie.ANIAAutor pierwotnego przepisu : Elżbieta Lewartowska, Poradnik domowy, Grudzień 1992Autor wersji przedstawionej w tym
poście : Mój brat J. To właściwie takie "Jego" ciasto :)