Wykonanie
Bardzo fajny pomysł na śniadanie zdrowe i smaczne i sycące. Delikatne
jajka i
fasolka w sosie rewelacyjnie się uzupełniają .
Składniki : dla 1 osoby3
jajkafasolka żółta szparagowa ilość wg gustu1/3 puszki krojonych
pomidorówboczek wędzonypół średniej
cebuli1 ząbek
czosnkuoliwa z oliwekbazyliasól,
pieprzocetOpis wykonania :czas ok. 20 minut1.
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie dobrze odsączyć. Drobno poszatkować
cebulę,
czosnek przecisnąć przez praskę.
Cebule i
czosnek zeszklić do miękkości na
oliwie, następnie dodać
pomidory z puszki i przyprawić
solą i
pieprzem oraz
bazylią. Jeżeli sos będzie zbyt kwaśny możemy dodać
cukru. Sos delikatnie odparowujemy i odstawiamy.2. Gotujemy
wodę w większym naczyniu z dodatkiem
soli i
octu. Gdy
woda będzie się gotować wbijamy
jajko do filiżanki lub miseczki i teraz moja metoda gotowania
jajek :) biorę chochelkę wkładam ja do gotującej się
wody zanurzam i napełniam gorącą
wodą, następnie wlewam
jajko na chochelkę i czekam, aż lekko dół się zetnie, zanurzam całkowicie i delikatnie wypuszczam
jajko do
wody :) i tak 2
razy (
woda nie może po zagotowaniu mocno się gotować ).3. Gotujemy wg. gustu niektórzy nie lubią lejącego
żółtka ja je uwielbiam więc gotuje 3-4 minutki.4.
Boczek obsmażam na suchej patelni wykładam.5. Na talerzu układam
fasolkę na nią sos i obok
jajka i dekoruje
boczkiem :).Smacznego