ßßß Cookit - przepis na Jajka w koszulkach z fasolka szparagową i sosem pomidorowym

Jajka w koszulkach z fasolka szparagową i sosem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Bardzo fajny pomysł na śniadanie zdrowe i smaczne i sycące. Delikatne jajka i fasolka w sosie rewelacyjnie się uzupełniają .
Składniki : dla 1 osoby
3 jajka
fasolka żółta szparagowa ilość wg gustu
1/3 puszki krojonych pomidorów
boczek wędzony
pół średniej cebuli
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
bazylia
sól, pieprz
ocet
Opis wykonania :
czas ok. 20 minut
1. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie dobrze odsączyć. Drobno poszatkować cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule i czosnek zeszklić do miękkości na oliwie, następnie dodać pomidory z puszki i przyprawić solą i pieprzem oraz bazylią. Jeżeli sos będzie zbyt kwaśny możemy dodać cukru. Sos delikatnie odparowujemy i odstawiamy.
2. Gotujemy wodę w większym naczyniu z dodatkiem soli i octu. Gdy woda będzie się gotować wbijamy jajko do filiżanki lub miseczki i teraz moja metoda gotowania jajek :) biorę chochelkę wkładam ja do gotującej się wody zanurzam i napełniam gorącą wodą, następnie wlewam jajko na chochelkę i czekam, aż lekko dół się zetnie, zanurzam całkowicie i delikatnie wypuszczam jajko do wody :) i tak 2 razy (woda nie może po zagotowaniu mocno się gotować ).
3. Gotujemy wg. gustu niektórzy nie lubią lejącego żółtka ja je uwielbiam więc gotuje 3-4 minutki.
4. Boczek obsmażam na suchej patelni wykładam.
5. Na talerzu układam fasolkę na nią sos i obok jajka i dekoruje boczkiem :).
Smacznego
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/jajka-w-koszulkach-z-fasolka-szparagowa.html