Bardzo smaczny i lekki posiłek w sam raz na zdrową kolację polecam. Aromatyczna świeża bazylia i pyszn y szpinak z lekkim dresingiem. Składniki : Marynata : 1 pęczek bazylii 2 ząbki czosnku 1 cytryna 100 ml oliwy z oliwek sól o obniżonej zawartości sodu świeżo zmielony pieprz K urczak i sałata : 2 filety z piersi kurczaka 3 suszone pomidory 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej musztardy 1 łyżeczka octu winnego 200 g młodego szpinaku Opis wykonania : Bazylie siekamy drobno przekładamy do miski, dodajemy przeciśni ę ty przez praskę czosnek, wlewamy oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Każdy filet kroimy na cztery części. Mięso wkładamy do przygotowanej marynaty z bazylii i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Pomidory kroimy w cieniutkie paseczki. Na talerzach układamy umyty szpinak, oliwę, ocet, sok z cytryny i musztardę mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Polewamy szpinak. Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnie i smażymy mięso z piersi już bez użycia tłuszczu, około 10 minut, aż się przyrumieni. Usmażone mięso układamy na szpinaku oprószamy solą i pieprzem posypujemy paseczkami suszonego pomidora. Smacznego. Justyna L. Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko. Podobne Przepisy