Wykonanie
            
Marynatapęczek 
bazylii2 ząbki 
czosnku1 
cytryna150 ml 
oliwy z oliwekDo sałatki2 piersi z 
kury200 g 
młodych liści 
szpinaku2 plastry 
bekonu2 
suszone pomidory1 mała 
czerwona cebulaświeżo zmielony 
pieprz, 
sólCzosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Liście 
bazylii drobno siekamy. Wyciskamy 
sok z cytryny. Każdą pierś kroimy w pasy. 
Oliwę wlewamy do niezbyt głębokiego naczynia, dodajemy 
sok z cytryny, 
czosnek i posiekaną 
bazylię, mieszamy. Wkładamy 
mięso i wstawiamy na 2 godz. do lodówki.
 Bekon
Bekon kroimy w wąskie paseczki i smażymy je na patelni 5 min, aż się skurczą i będą chrupkie.Zdejmujemy z patelni, osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
Suszone pomidory drobno kroimy. 
Cebulę obieramy, kroimy w talarki, szklimy na 2 łyżkach marynaty.

Mocno rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką ( nie dodajemy tłuszczu). Smażymy na niej zamarynowane filety przez 10 min by ładnie się przyrumieniły.

Następnie kroimy w kostkę. 
Szpinak, 
cebulę oraz 
mięso dzielimy na dwie porcje.W 2 miskach układamy liście 
szpinaku, skrapiamy 
oliwą, na wierzchu układamy 
cebulę a na niej 
mięso. Pierwszą 
sałatkę posypujemy 
bekonem,

drugą 
suszonym pomidorem.

Doprawiamy 
solą i 
pieprzem.