ßßß Cookit - przepis na Fun & Taste: jedno Smażenie dwie Sałatki

Fun & Taste: jedno Smażenie dwie Sałatki

nazwa

Wykonanie

Marynata
pęczek bazylii
2 ząbki czosnku
1 cytryna
150 ml oliwy z oliwek
Do sałatki
2 piersi z kury
200 g młodych liści szpinaku
2 plastry bekonu
2 suszone pomidory
1 mała czerwona cebula
świeżo zmielony pieprz, sól
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Liście bazylii drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Każdą pierś kroimy w pasy. Oliwę wlewamy do niezbyt głębokiego naczynia, dodajemy sok z cytryny, czosnek i posiekaną bazylię, mieszamy. Wkładamy mięso i wstawiamy na 2 godz. do lodówki.
Bekon kroimy w wąskie paseczki i smażymy je na patelni 5 min, aż się skurczą i będą chrupkie.
Zdejmujemy z patelni, osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
Suszone pomidory drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w talarki, szklimy na 2 łyżkach marynaty.
Mocno rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką ( nie dodajemy tłuszczu). Smażymy na niej zamarynowane filety przez 10 min by ładnie się przyrumieniły.
Następnie kroimy w kostkę. Szpinak, cebulę oraz mięso dzielimy na dwie porcje.
W 2 miskach układamy liście szpinaku, skrapiamy oliwą, na wierzchu układamy cebulę a na niej mięso. Pierwszą sałatkę posypujemy bekonem,
drugą suszonym pomidorem.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2011/11/jedno-smazenie-dwie-saatki.html