Wykonanie
Kolejne mega wyzwanie w
serii " Wypiekanie na śniadanie", które co tydzień organizuje Małgosia :). Ale "nie taki diabeł straszny jak go malują ", wyszły i smakują wybornie. Może i trzeba powalczyć z wałkiem, naskładać, kombinować z centymetrem krawieckim w moim przypadku ;), ale efekt jest zachwycający. A teraz na plener wiosna pełną parą ruszyła :D. Przepis podała Małgosia na fb i cytuje za nią :
CroissantsPhilippe Conticinizaczyn70 g
mąki pszennej tortowej10 g świeżych
drożdży65 g
mleka (w temperaturze pokojowej)ciasto85 g
wody85 g
masła (stopionego i wystudzonego)8 g drobnej
soli55 g
cukru pudru340 g
mąki pszennej tortowej15 g świeżych
drożdży250 g
masłado posmarowania wierzchu1
jajko (rozbełtane)Przygotować zaczyn.W miseczce wymieszać
drożdże z
mlekiem i
mąką na gładką masę. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość.Przygotować ciasto.
Drożdże (15 g) wymieszać z
wodą i odstawić na 5 minut.W misce zmiksować zaczyn z
mąką,
solą,
cukrem i 85 g
masła (stopionego i wystudzonego) i miksować na wolnych obrotach przez 2 minuty. Dodać rozpuszczone
drożdże i miksować całość przez 10 min średnich obrotach do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm i wstawić do zamrażarki na 30 minut, żeby ciasto było dobrze schłodzone i stwardniałe. To jest ważny etap, bo dzięki kontrastowi zimnego ciasta i miękkiego
masła wytworzą się warstwy/listkowa struktura w gotowym cieście.
Masło wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed użyciem. Rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na prostokąt o grubości 1 cm (o 1 cm mniejszy z każdej strony niż powierzchnia ciasta). Nałożyć
masło (bezfolii) na ciasto. Złożyć ciasto na 3 części (jak urzędowy list). Rozwałkować je na prostokąt, ponownie złożyć, obrócić o 90 stopni i ponownie rozwałkować i złożyć. Postąpić tak (wałkowanie, składanie) jeszcze cztery
razy.
Zawinąć złożone ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować na pasmo o szerokości 20 cm i grubości 5 mm. Przyciąć brzegi, żeby otrzymać równy prostokąt. Ciasto pociąć
ostrym nożem na trójkąty o wysokości 20 cm i podstawie 10 cm. Każdy trójkąt zwinąć w rogalik, zaczynając od podstawy trójkąta.
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 5 cm odstępy. Pomiędzy rogalikami postawić miseczkę z
wodą (w temperaturze pokojowej), przykryć całość ściereczką lub folią, żeby nie obeschły i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o około 80 procent.Temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 23 stopni, bo
masło zacznie się topić i nie powstaną warstwy w cieście w trakcie pieczenia. Ciasto nie powinno też wyrastać za długo (to znaczy nie powinno osiągnąć powyżej 80 procent pierwotnej objętości), bo dojdzie do zbytniego rozrostu
drożdży, co wpłynie na słabe rośnięcie w trakcie pieczenia, brak puszystości wnętrza wierzch nie zrumieni się wystarczająco.Przy pomocy pędzla posmarować wierzch rogalików
jajkiem. Zdjąć z blachy miseczkę z
wodą.Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Na dno piekarnika postawić miseczkę (metalową/ żaroodporną) z zimną
wodą.Piec
croissanty przez 12-15 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
Piekli ze mną :Paweł z www.
chleby.infoDobrafka z blogu
Bona ApetitaMałgosia z blogu Smaki AlzacjiKinga z blogu Małe KulinariaMarzena z blogu Zacisz kuchenneNiebieska
Pistacja Niebieska
PistacjaDorota z blogu Moje Małe CzarowanieLidia Wesołowska fbAnia z blogu Na
stoleWiosenna Eksplozja Eksplozja SmakuMonika z blogu Matka WariatkaIza z blogu Smaczna PyzaKamila z blogu Ogrody BabilonuMonika z blogu Niezapomniane smakiPaulina z blogu Buszująca w kuchniOla z blogu Ale SmakiAnia z blogu EVERYDAY FLAVOURS
Kasia z bloga Baby do garówMonika z blogu Pin up Cooking Looking