ßßß Cookit - przepis na Croissants

Croissants

nazwa

Wykonanie

Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "
Moje pierwsze croissanty i mój pierwszy udział w cyklu " Wypiekanie na Śniadanie ". Mam nadzieję, że to dobry znak:-) Dziękuję za zaproszenie Dorocie .
Propozycję na pyszne rogaliki podała Małgosia, która jest również organizatorką cotygodniowego projektu.
Zjeść śniadanie w tak doborowym towarzystwie bezcenne, bo piekło nas bardzo dużo:-)
Croissanty jadam tylko we Francji i w Monachium w "mojej piekarni". Raczej na co dzień nie sięgam po nie i nawet nie przypuszczałam, że kiedyś podejmę się ich zrobienia. Pomyślałam sobie, że spróbuję raz i to będzie tylko raz...Jednak po reakcji mojej rodzinki nie jestem już tego taka pewna;-)
Zapraszam na ucztę śniadaniową! Mnie one przeniosły do wspomnień...
Croissants
Philippe Conticini
zaczyn:
70 g mąki pszennej tortowej
10 g świeżych drożdży
65 g mleka (w temperaturze pokojowej)
ciasto:
85 g wody
85 g masła (stopionego i wystudzonego)
8 g drobnej soli
55 g cukru pudru
340 g mąki pszennej tortowej
15 g świeżych drożdży
250 g masła
do posmarowania wierzchu
1 jajko (rozbełtane)
Przygotować zaczyn.
W miseczce wymieszać drożdże z mlekiem i mąką na gładką masę. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość.
Przygotować ciasto.
Drożdże (15 g) wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut.
W misce zmiksować zaczyn z mąką, solą, cukrem i 85 g masła (stopionego i wystudzonego) i miksować na wolnych obrotach przez 2 minuty. Dodać rozpuszczone drożdże i miksować całość przez 10 min średnich obrotach do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm i wstawić do zamrażarki na 30 minut, żeby ciasto było dobrze schłodzone i stwardniałe. To jest ważny etap, bo dzięki kontrastowi zimnego ciasta i miękkiego masła wytworzą się warstwy/listkowa struktura w gotowym cieście. Masło wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed użyciem. Rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na prostokąt o grubości 1 cm (o 1 cm mniejszy z każdej strony niż powierzchnia ciasta). Nałożyć masło (bez
folii) na ciasto. Złożyć ciasto na 3 części (jak urzędowy list). Rozwałkować je na prostokąt, ponownie złożyć, obrócić o 90 stopni i ponownie rozwałkować i złożyć. Postąpić tak (wałkowanie, składanie) jeszcze cztery razy.
Zawinąć złożone ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować na pasmo o szerokości 20 cm i grubości 5 mm. Przyciąć brzegi, żeby otrzymać równy prostokąt. Ciasto pociąć ostrym nożem na trójkąty o wysokości 20 cm i podstawie 10 cm. Każdy trójkąt zwinąć w rogalik, zaczynając od podstawy trójkąta.
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 5 cm odstępy. Pomiędzy rogalikami postawić miseczkę z wodą (w temperaturze pokojowej), przykryć całość ściereczką lub folią, żeby nie obeschły i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o około 80 procent.
Temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 23 stopni, bo masło zacznie się topić i nie powstaną warstwy w cieście w trakcie pieczenia. Ciasto nie powinno też wyrastać za długo (to znaczy nie powinno osiągnąć powyżej 80 procent pierwotnej objętości), bo dojdzie do zbytniego rozrostu drożdży, co wpłynie na słabe rośnięcie w trakcie pieczenia, brak puszystości wnętrza wierzch nie zrumieni się wystarczająco.
Przy pomocy pędzla posmarować wierzch rogalików jajkiem. Zdjąć z blachy miseczkę z wodą.
Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Na dno piekarnika postawić miseczkę (metalową/ żaroodporną) z zimną wodą.
Piec croissanty przez 12-15 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
Od siebie dodam, że temperaturę zmniejszyłam do 220 stopni C, a wykrawałam trójkąty z koła.
Zapraszam na francuskie rogaliki do blogów:
Małgosi z Smaki Alzacji
Justyny z Gotowanie i pieczenie - I love it
Dobrafki z Bona Apetita!
Pawła z Pieczenie chleba i inne przepisy
Kingi z Małe Kulinaria
Niebieskiej Pistacj z Niebieska Pistacja
Doroty z Moje Małe Czarowanie
Anny z Na Stole
Wiosenki z Eksplozja Smaku
Moniki z matkaWariatka
Lidii z Facebooka
Izy z Smaczna pyza
Kamili z Ogrody Babilonu
Moniki z Niezapomniane Smaki
Pauliny z Buszująca w kuchni
Oli z Ale smaki
Ania z Everyday flavours
Monika z Pin up cooking looking
Kasia z Baby do garów
Agata z Kulinarne przygody Gatity
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/03/croissanty.html