Wykonanie
Tak jak obiecałam Sylwii ;) postanowiłam wykonać coś na organizowaną przez nią akcje Bezglutenowo z
mąką ryżową . Zacznijmy może od tego, że ten dział jest mi zupełnie obcy tak więc postanowiłam trochę poczytać i się dokształcić. Zamówiłam sobie książkę z bezglutenowymi przepisami - jestem maniakiem kupowania książek i mimo iż jest wiele przepisów w internecie lubię korzystać z książki ;). Wracając do tematu zakupiłam odpowiednie
mąki i oto pierwszy wyrób.
Powiem tak naleśniki są bardzo smaczne, smak ciasta różni się od tych tradycyjnych, ale bardzo mi zasmakowały i moim bliskim również.

Składniki :1/3 szklanki
mąki amarantusowej1/3 szklanki
mąki ryżowej200 ml
wody2
jajka2 łyżki
olejuszczypta
soliolej do smażeniaNadzienie:4
jabłka1/2 szklanki
brązowego cukru1 -2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
rodzynekOpis wykonania :1.
Jajka mieszamy z
wodą i
solą, dodajemy obie
mąki i mieszamy. Na koniec dodajemy
olej, jeżeli ciasto jest zbyt gęste rozrzedzamy je
wodą. Powinno
mieć gęstość
jogurtu. Smażymy na niewielkiej ilości
oleju.2.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę, wrzucamy na rozgrzana głęboką patelnię dodajemy
cukier i
cynamon lekko podlewamy
woda i dusimy około 5 minut.Wykładamy na usmażone naleśniki i zwijamy.



źródło:
Amarantus smacznie i zdrowoJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy