Wykonanie
Nasza mama to specjalistka od pierogów. Nikt, spośród ludzi których znamy, nie potrafi zrobić idealnego ciasta na pierogi, a ona to potrafi! Według mamy, cały sekret polega na tym, że ciasto musi być dobrze wyrabiane. "Dobrze" w tym wypadku oznacza długo i z użyciem siły;) Przyznaję, że nigdy nie mam do tego cierpliwości, dlatego moje ciasto na pierogi, jest zawsze twardsze niż to mamine, ale zupełnie mi to nie przeszkadza;)SKŁADNIKI(na 2 osoby)Ciasto:dwie szklanki
mąkijajoszczypta
soliszklanka ciepłej
wodyłyżka
olejuFarsz:
jabłkacynamonWYKONANIECiasto:Wsypujemy
mąkę do miski lub na stolnicę. Robimy w
mące mały dołek, do którego wbijamy
jajko. Dosypujemy
sól. Wlewamy
olej. Podlewamy wszystko 1/3 szklanki ciepłej
wody. Mieszamy, starając się połączyć składniki.
Wodę dolewamy porcjami, obserwując jak zachowuje się ciasto. Wszystko dość długo wyrabiamy, tak by ciasto stawało się coraz bardziej elastyczne, gładkie i miękkie. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła, które nadziejemy farszem formując pierożki.Farsz:
Jabłka (4-5 dużych, 6-8 małych) obieramy ze skórki, kroimy w plastry, a póżniej w drobną kosteczkę. Dosypujemy
cynamon i mieszamy. Nakładanie tego farszu wymaga co prawda wprawy,ale da się to zrobić bez zbędnych frustracji :)GOTUJEMY kilka minut. PODAJEMY z osłodzonym
jogurtem, lub
śmietaną.