Wykonanie
Upiekłam dziś maślane
rogale z dwoma rodzajami dodatków :),
masłem orzechowym i
cynamonem. Prosty przepis w wykonaniu, rogaliki wychodzą pulchne i pyszne :).

Składniki :ciasto700g
mąki pszennej typ 50025 g
drożdży2
jajka100 g
masła1 łyżeczka
soli2 łyżki
cukru250 ml
mlekanadzienie I
masło orzechowe domowe - przepisnadzienie II50 g
masłacynamondodatkowo
jajkosezam lub
makOpis wykonania :
Masło rozpuszczamy, mieszamy z zimnym
mlekiem, płyn powinien
mieć letnią temperaturę.Następnie kruszymy
drożdże i dokładnie mieszamy by się całkowicie rozpuściły, dodajemy
sól,
cukier, roztrzepane
jajka i na końcu
mąkę.Wszystko dokładnie wyrabiamy min. 5 minut, ciasto powinno być elastyczne. Ciasto przykrywami i odstawiamy na 1 , 5 h.Po tym czasie wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 10 części- wychodzą wtedy większe
rogale, jeżeli wolicie mniejsze podzielcie ciasto na pół i dopiero wałkujcie i dzielcie.Na przygotowanym cieście rozsmarowujemy
masło orzechowe i zwijamy od dłuższego
boku, formujemy
rogale i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Drugi rodzaj nadzienia :
Masło roztapiamy, studzimy, smarujemy ciasto i posypujemy
cynamonem, zwijamy i formujemy rogaliki.Gotowe
rogale przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
sezamem .Po tym czasie pieczemy w 200 C około 25 minut.





źródło : Domowy wypiek
chleba,
bułki, pączki - Małgorzata Puzio.Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy