ßßß Cookit - przepis na Rogale maślane z masłem orzechowym i cynamonem

Rogale maślane z masłem orzechowym i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Upiekłam dziś maślane rogale z dwoma rodzajami dodatków :), masłem orzechowym i cynamonem. Prosty przepis w wykonaniu, rogaliki wychodzą pulchne i pyszne :).
Składniki :
ciasto
700g mąki pszennej typ 500
25 g drożdży
2 jajka
100 g masła
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
250 ml mleka
nadzienie I
masło orzechowe domowe - przepis
nadzienie II
50 g masła
cynamon
dodatkowo
jajko
sezam lub mak
Opis wykonania :
Masło rozpuszczamy, mieszamy z zimnym mlekiem, płyn powinien mieć letnią temperaturę.
Następnie kruszymy drożdże i dokładnie mieszamy by się całkowicie rozpuściły, dodajemy sól, cukier, roztrzepane jajka i na końcu mąkę.
Wszystko dokładnie wyrabiamy min. 5 minut, ciasto powinno być elastyczne. Ciasto przykrywami i odstawiamy na 1 , 5 h.
Po tym czasie wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 10 części- wychodzą wtedy większe rogale, jeżeli wolicie mniejsze podzielcie ciasto na pół i dopiero wałkujcie i dzielcie.
Na przygotowanym cieście rozsmarowujemy masło orzechowe i zwijamy od dłuższego boku, formujemy rogale i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Drugi rodzaj nadzienia :
Masło roztapiamy, studzimy, smarujemy ciasto i posypujemy cynamonem, zwijamy i formujemy rogaliki.
Gotowe rogale przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem .
Po tym czasie pieczemy w 200 C około 25 minut.
źródło : Domowy wypiek chleba, bułki, pączki - Małgorzata Puzio.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/03/rogale-maslane-z-masem-orzechowym-i.html