ßßß
tłumaczenie podesłane przez Bernadetę:Składniki:2 1/2 szklanki ciepłej wody ,1 łyżka suchych drożdży 7g1/2 szklanki miodu1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego4 jajka1 łyżka soli4 szklanki mąki uniwersalnej4 szklanki pełnoziarnistej mąki (można zamienić na samą pszenną)1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie)Opis wykonania:W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę, jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się.Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach.Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.Rozmącić pozostałe jajka i posmarować bułki. Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby.Małe okrągłe warkocze piec w 180st. przez 20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy. Schłodź na stojaku przez co najmniej jedną godzinę przed krojeniem.Wraz ze mną wypiekali:KamilaDorotaPawełNinaBasiaBernadetaMałgosiaMonikaEwelinaKingaKasiaAlina

