Wykonanie
Wrócił wrzesień i powakacyjna dalsza edycja "Wypiekanie na śniadanie" tym razem piekliśmy i w
sumie aż do niedzieli pieczemy drożdżówkę z
serem i
śliwkami - pyszności. Przepis prosty i każdemu z was się na pewno uda :). Link do przepisu:http://100smakow.com.pl/ drozdzowka-ze-sliwkami/
Składniki : cytujeCiasto:375 g
mąki8 g
drożdży instant - 1 paczka1
jajko i 1
żółtko50 g
cukru100 g
masła150 ml ciepłego
mleka1 szczypta
soliNadzienie:1/2 kg
śliwek lub
moreli150 g
twarogu*
budyń waniliowy2 łyżki
śmietanki3 łyżki
cukru2 łyżeczki pasty waniliowej
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
drożdże,
jajka cukier, szczyptę
soli i miękkie
masło pokrojone na kawałki. Wlewamy
mleko podgrzane do temperatury ciała (nie wrzące). Mieszamy łyżką, aż składniki się połączą, a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
Twaróg,
śmietanę,
cukier i pastę
waniliową mieszamy w miseczce na gładką pastę. ---* jeżeli
ser jest mocno wilgotny radze dodać
budyń waniliowy bez
cukru.
Śliwki pestkujemy i kroimy na połówki.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez kilka minut i rozciągamy na stolnicy posypanej
mąką do prostokąta o wymiarach ok 40 x 30 cm. Kroimy ciasto wzdłuż na 3 pasy 40 x 10 cm. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nakładamy
twarożek i rolujemy, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany
twarożkiem.Wałki ciasta układamy w formie do pieczenia formując „ślimaka”. Użyłem formy do pieczenia o średnicy 24 cm (typowa forma do
biszkoptu z odpinanym rantem). Pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki
śliwek. Smarujemy odrobiną
mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 min.---* moja uwaga radzę piec 60 minut.Ciasto nie jest bardzo słodkie więc do podania posypujemy
cukrem pudrem lub smarujemy
konfiturą morelową.
Osoby które wspólnie wypiekały :Dorota z Moje Małe CzarowanieJoanna z Notatki kulinarneJoanna z Różowa kuchniaPaulina z
Czarna oliwkaMagia w kuchniJoanna z Grunt to przepisMatka WariatkaAgnieszka z Kuchnia co dniaUrszula z Moja kuchnia
Kasia z Mia cucinaJola z Smaki mojego domuLidia