Wykonanie
Śliwki brylują w
drożdżowym!
We wznowionej po wakacjach, kolejnej edycji Wypiekania na śniadanie tym razem mierzyliśmy się z przepisem na Drożdżówkę ze
śliwkami zapożyczonym z bloga 100 smaków .Naprawdę świetny pomysł na ciacho
drożdżowe, niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, ale z jakże przesmacznym efektem końcowym.Ku pamięci zasady wspólnego Wypiekania :- Pieczemy w weekend czyli od piątku do niedzieli (chyba, że komuś wybitnie nie pasuje to niech upiecze wcześniej, świat się z tego powodu nie skończy)- Publikujemy do niedzieli wieczór- Link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym
poście.- Na swoim blogu razem z przepisem publikujemy też listę osób, które brały udział w Wypiekaniu- Przepis można modyfikować, jeśli ktoś czuje taką potrzebę- Postawmy sprawę jasno: nie chcesz przestrzegać tych kilku prostych zasad to nie bierz udziału w naszej zabawie!
Składniki na tortownicę o średnicy ok 25cm :CIASTO:375g
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
drożdży instant (8g)1 całe
jajko + 1
żółtko50g
cukru100g roztopionego
masła150ml ciepłego
mleka1 szczypta
soliNADZIENIE:1/2kg
śliwek węgierek150g
twarogu2 łyżki
śmietany 18% - gęstej3 łyżki domowego
cukru waniliowego2 łyżeczki pasty waniliowej
Mąkę przesiać do dużej miski - przesianie
mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Dodać
drożdże,
jajko i
żółtko,
cukier oraz szczyptę
soli.W garnuszku rozpuścić
masło z
mlekiem na wolnym ogniu, następnie wystudzić do temperatury pokojowej i wlać do miski z
ciastem.Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami).Odstawić w misce przykrytej ściereczka kuchenną na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości .
Twaróg,
śmietanę,
cukier i pastę
waniliową wymieszać w oddzielnym naczyniu na gładką masę.
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki - w oryginalnym przepisie były połówki
śliwek, ale ja zakupiłam węgierki-monstrum, stąd drobniejszy stan pokrojenia.Wyrośnięte ciasto zbić w misce kilka
razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania .Uformować je na oprószonej
mąką stolnicy w prostokąt o wymiarach 40x30cm - pomagałam sobie wałkiem do ciasta . Przekroić wzdłuż na 3 długie pasy 40x10cm.Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałożyć masę
twarogową i zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany
twarożkiem.Wałki ciasta ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, formując „ślimaka”. Pomiędzy powtykać przekrojone
śliwki. Odstawić na 15 minut pod przykryciem ze ściereczki kuchennej do napuszenia.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym
białkiem - jakie zostało z przygotowywania ciasta - i posypać
cukrem perlistym do wypieków.Piec w piekarniku nagrzanym do 200C ok 45min.Jeśli ciasto od góry zbytnio się przypieka, można przykryć je na ostatnie 10-15 minut pieczenia folia aluminiową - ja zbyt późno sięgnęłam po folię, stąd drożdżówka w jej najwyższych punktach zdeczko mi się spiekła (choć akurat
ciasto drożdżowe preferuję porządnie dopieczone, więc nie ma tego złego...)Pyszna propozycja do
herbaty na coraz dłuższe, jesienne popołudnie :)WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:Różowa kuchniaMoje Małe CzarowanieGotowanie i pieczenie - I
love itNotatki kulinarne
Czarna OliwkaMagia w kuchniNasze życie od kuchniMia cucinaMoja kuchniaKuchnia co dniaMatka WariatkaKocurkowe R ozmyślania w K uchniŻycie ze smakiemEwa SzczepińskaLidia Weso l owska