Wykonanie
Weekendowe wypiekanie na śniadanie, na dobre zagościło w mojej kuchni. Tym razem Gosia zaproponowała puszystą drożdżowkę z
serem i
śliwkami. To najsmaczniejsza kwintesencja końca lata..., soczyste i dojrzałe
śliwki, zatopione w puszystym cieście, poprzeplatanym kremową masą
serową.Idealne na każdą okazję. Moja córka, która nota
bene, nie uznaje żadnego ciasta z
owocami, no może z wyjątkiem szarlotki, zjadła pokazny kawałek jeszcze ciepłej drożdżowki...znaczy, dobre było? Mnie najbardziej smakowało z poranną
kawą.Przepis, z drobnymi zmianami ze tej strony(click).
Składniki na ciasto( tortownica 27 cm):400 g
mąki7 g
drożdży instant1
jajko i 1
żółtko65 g
cukru90 g
masła150 ml ciepłego
mleka1 szczypta
soliSkładniki na nadzienie:1/2 kg
śliwek200 g
twarogu( u mnie
serek ricotta)2 łyżki
śmietanki3 łyżki
cukru2 łyżeczki pasty waniliowej( pominelam)Przesiana
mąkę,
drożdże,
sól i
cukier mieszamy razem w misce. Dodajemy
jajka, pokrojone na kawałki, miękkie
masło i lekko podgrzane, ale nie gorące
mleko. Mieszamy łyżką do połączenia sie składnikow, a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Ciasto powinno byc lśniące, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykryamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Serek ricotta,
śmietanę,
cukier i pastę
waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę.
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy.Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym
mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 40 x 30 cm i grubości około 3mm. Kroimy wzdłuż na 3 pasy (40 x 10 cm). Wzdłuż każdego pasa nakładamy masę
serową, zwijamy w rulon i dobrze sklejamy brzegi i końce.
Wałki ciasta( zlepieniem do dołu) układamy w formie
ślimaka, w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. W rowki wciskamy połówki
śliwek. Drożdżowkę odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia, na około 30 minut. Następnie, smarujemy odrobiną
mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 min.Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.
Razem ze mna wypiekaly: