Wykonanie
Obiecane ciasto , niby proste w wykonaniu ,ale przy sporządzaniu masy należy zachować szczególną ostrożność by się nie zważyła . Należy przestrzegać dwóch zasad dodawać utarte
masło do budyniu nie na odwrót oraz dokładnie połączyć składniki po każdym dodaniu
masła .

Składniki :
Biszkopt :6
jajek1 szklanka
maki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa I2 budynie
czekoladowe z
cukrem1 l
mleka250 g
cukierków kukułki200 g miękkiego
masłaMasa II0,5 l
śmietanki 30 %3 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatynyDodatkowokieliszek
wódkistarta
czekoladaOpis wykonania :1.
Białka ubijamy na sztywną piane, stopniowo dodajemy
cukier, ubijamy aż masa będzie lśniąca i sztywna. Dodajemy następnie po 1
żółtku, pod koniec wsypujemy przesiane
mąki wraz z
proszkiem do pieczenia.Delikatnie łączymy i wylewamy do wyłożonej papierem formy uwaga tylko dno wykładamy nie smarujemy
boków formy.Pieczemy ok. 40 minut w 180 C.2. 700 ml
mleka zagotować wraz
cukierkami, mieszając co chwile ,aż
cukierki się całkowicie rozpuszczą w pozostałym
mleku rozpuścić budynie i dodać do gotującego się
mleka .Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji.Studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę i partiami dodajemy do budyniu za każdym razem dokładnie miksując.3.
Śmietankę ubijamy na sztywno z
cukrem ,
żelatynę namaczamy w 2-3 łyżkach zimnej
wody , a następnie rozpuszczamy w 50 ml wrzątku, dodajemy 3 łyżki masy śmietanowej mieszamy i łączymy z pozostała masą.4. Ostudzony
biszkopt przekrawamy , każdą część skrapiamy
wódką i przekładamy masa kukułkową .Na górę ciasta wykładamy masę
śmietankową i posypujemy startą
czekoladą . Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki .:Jeśli krem się zważy możemy w innej misce utrzeć pół kostki
masła, a następnie dodawać mniejsze porcje zważonej masy i ucierać. Krem powinien się w ten sposób uratować. Można też włożyć miskę z masą na garnek z wrzącą
wodą i ucierać czyli tzw. kąpiel
wodna do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Smacznego :)