ßßß
Składniki :2 szklanki mąki200 g masła8 jajek1 szklanka cukru kryształu + 4 łyżki1 cytryna1 łyżeczka proszku do pieczenia1 kg mielonego twarogu1/2 szklanki oleju1 i 1/2 szklanki mleka1 opakowanie budyniu śmietankowy lub waniliowy3-4 łyżki rodzynek3 łyżki skórki kandyzowanej1 szklanka cukru pudruszczypta soliOpis wykonania :Forma tortownica 26 cm1. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy posiekane miękkie masło oraz 2 żółtka(białka odstawiamy będą potrzebne później) i 4 łyżki cukru. Wszystko razem siekamy i ugniatamy , aż powstanie gładkie ciasto.Następnie owijamy je folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.2. Zmielony ser miksujemy dodając 2 jajka , po każdym starannie wyrabiamy oraz 4 żółtka, cukier kryształ, olej, mleko i budyń.Wszystko miksujemy do jednolitej konsystencji, wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową.3. Schłodzone ciasto wyjmujemy i wałkujemy na oprószonej mąką tortownicy, przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy i wyklejamy ciastem .4. Masę serową wlewamy do wyklejonej ciastem tortownicy.Pieczemy przez 40 minut w 180 C.5. Z cytryny wyciskamy 2 łyżki soku. Pozostałe 6 białek ubijamy ze szczypta soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder i wlewamy sok z cytryny, delikatnie mieszamy. Na upieczony sernik wykładamy piane i pieczemy 20 minut w 180 C.Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy .

Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy