Wykonanie
A oto kolejna moja propozycja na paczki mniej tradycyjne, z pysznym budyniowo -
orzechowym nadzieniem. To coś dla smakoszy uwielbiających
orzechy i nie tylko.Ciasto jest bardzo mięciutkie i delikatne polecam :).

Składniki na 20 pączków :Ciasto :60 dag
mąki1/2 szklanki
cukru pudru1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
śmietanki kremówki5 dag
drożdży5
żółtek i 1
białko8 dag
masła1/4 łyżeczki
soliNadzienie :połowa opakowania budyniu
waniliowego1 szklanka
mleka2,5 dag
masła2 łyżki
cukru7 dag mielonych
orzechów włoskich lub laskowychOpis wykonania :1.
Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone
drożdże 2 łyżki
mąki i
cukru pudru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięci.2.
Żółtka i
białko ucieramy z
cukrem pudrem,
solą i
masłem na puszystą masę.
Mąkę przesiewamy na stolnice robimy dołek i wlewamy zaczyn, masę jajeczną i lekko podgrzaną
śmietankę. Całość zagniatamy do momentu odchodzenia ciasta od ręki. Ciasto przekładamy do oprószonej
mąką miski i przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.3. W połowie
mleka rozrabiamy
budyń z
cukrem, pozostałe gotujemy razem z
masłem i wlewamy
budyń, gotujemy do zgęstnienia. Następnie wsypujemy mielone
orzechy dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 2 cm i wykrawamy szklanką kółka i teraz są dwa sposoby albo układamy nadzienie na płat ciasta, zalepiamy brzegi i formujemy kulki lub nadziewamy dopiero po usmażeniu pączków. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką, nadziane kładziemy zlepieniem do stolnicy.5. Smażymy na rozgrzanym
smalcu, sprawdzając za pomocą małego kawałka ciasta czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany- powinien szybko wypłynąć na powierzchnie i ładnie się rumienić.6. Pączki smażymy z każdej strony- nadziane kładziemy zlepieniem do góry, osączamy na papierowych ręcznikach. Zimne posypujemy
cukrem pudrem.






źródło :
Halina Jachowska- paczki,
faworki i racuchy .